بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان بستنی در شیمی درمانی
بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان چیست؟ انسانها به دلایل زیادی به سرطان مبتلا میشوند که بعضی از آنها در کنترل ما نیست؛ مانند ژن. اما با رعایت تغذیه درست، ورزش، مدیریت استرس و اضطراب، استفاده از ضدآفتاب میتوان احتمال ابتلا به سرطان را بسیار کاهش داد.
مخاطب این مطلب از الف افراد مبتلا به سرطان و خانواده و اطرافیانشان هستند. این افراد همیشه میپرسند بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان چیست؟
این نکته را در نظر داشته باشید که همیشه ابتدا با دکتر آنکولوژیست خود مشورت کنید زیرا او کسی است که بیشتری اطلاعات و دانش و آگاهی را درباره شما و بیماریتان دارد.
افرادی که شیمی درمانی میکنند معمولا به پروتئین و کالری اضافی نیاز دارند. تغذیه خوب برای افراد مبتلا به سرطان منبع قابل اعتماد حیاتی است، زیرا این شرایط و درمانها میتوانند بر نحوه تحمل بدن برخی غذاها و استفاده از مواد مغذی تأثیر بگذارند.
تغذیه نقش مهمی در مراقبت های بعد از شیمی درمانی دارد. با تغذیه میتوان عوارض و تغییرات ناشی از شیمی درمانی را به حداقل رساند. حتما درباره این سوال که « بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان چیست ؟» با پزشک معالج صحبت کنید تا با تغذیه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید و بتوانید نتیجه بهتری از شیمی درمانی بگیرید.
بیمارانی که دوره شیمی درمانی انجام میدهند باید میوه و سبزیجات خام بیشتری مصرف کنند و بهتر است تا حد امکان از غذاهای آماده، فست فودها و گوشت چرخکرده رستورانی پرهیز کنند. انگور، طالبی، کشمش و انجیر از میوههای ضروری برای تغذیه مناسب پس از شیمی درمانی هستند که باید در رژیم غذایی بیمار سرطانی گنجانده شوند.
نکات مهم در داشتن بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان
- به جای 3 وعده سنگین، 5 وعده سبک میل کنید تا دچار تهوع و استفراغ نشوید.
- غذاهای سرد و بی بو بخورید تا حالت تهوع نگیرید.
- آبگوشت، سوپ و آش میل کنید. حتماً در سوپ یا آش از گوشت مرغ و همینطور سبزیجات استفاده کنید.
- بدن شما در دوران شیمی درمانی به پروتئین بیشتری نیاز دارد. پس حتماً در برنامه غذاییتان از ماهی، لبنیات کم چرب، آجیل، حبوبات و گوشت بدون چربی استفاده کنید.
- ویتامینهای C و E اثر آنتی اکسیدانی دارند. با مصرف آجیل و مغزها از این خاصیت مفید بهرهمند شوید.
- در کنار نوشیدن آب کافی، دمنوشهایی مثل زنجبیل و نعنا هم مصرف کنید.
- برای افزایش اشتها تمرینات ورزشی داشته باشید.
- شیربرنج، فرنی، کره بادام زمینی، مربا، عسل، وافل و پوره سیب زمینی پخته برایتان مفیدند.
- چای سبز، چغندر، فلفل دلمهای، کلم و هویج آنتی اکسیدان بالایی دارند و مصرفشان توصیه میشود.
- مصرف گوجه فرنگی، سیر، انواع کلم، مویز، زغال اخته، تمشک و تخم کتان در این دوران بسیار مفید است.
- مصرف میوههای قرمز، بنفش و نارنجی رنگ را افزایش بدهید.
نقش پروتئین در بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان
در صورت عدم دریافت پروتئین کافی، دوران بهبودی پس از بیماری طولانیتر شده و میتواند مقاومت در برابر عفونت را نیز کاهش دهد. افراد مبتلا به سرطان اغلب پس از جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی بیشتر از حد معمول نیاز به پروتئین دارند. منابع خوب پروتئین، عبارتند از: ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، تخممرغ، لبنیات کمچرب، آجیل و کره مغزها، لوبیا، نخود، عدس و سویا.
غذاهای سرشار از پروتئین شامل:
- لبنیات کمچرب
- فرنیها
- شیربرنج
- سوپ شیر و غلات
- افزودن پنیر رنده شده به سیب زمینی پخته، سبزیجات، سوپ، رشته فرنگی، گوشت و میوه
- ماست یونانی
- افزودن پودر پروتئین آب پنیر یا پنیر کوتیج به میوههای مورد علاقه یا اسموتیها
- افزودن تخممرغ کاملا پخته به سالاد، کاسرول، سوپ و سبزیجات
- گوشت قرمز کم چرب، مرغ و ماهی
- لوبیا، حبوبات، آجیل و مغزها
- کره بادام زمینی یا بادام
نوشیدن آب در طی شیمی درمانی
تمام سلولهای بدن برای عملکرد به آب نیاز دارند. در طی شیمی درمانی ممکن است آب بدن از طریق استفراغ یا اسهال از دست برود، بنابراین بیمار باید هر روز حدود هشت لیوان آب بنوشد تا مطمئن شود که تمام سلولهای بدن آب مورد نیاز خود را دریافت میکنند. لازم به ذکر است که تمام مایعات (سوپ، شیر، حتی بستنی و ژلاتین)، سبزیجات و میوههای آبدار مانند کاهو و هندوانه در این زمره قرار میگیرند.
در زمان حالت تهوع به دلیل شیمی درمانی چه باید کرد؟
بیمار زمانی که در حال گذراندن شیمی درمانی است، مخصوصا زمانی که پس از دریافت سرم شیمی درمانی، از بیمارستان به خانه برمیگردد حالت تهوع زیادی دارد. غذاها برای او مزه بدی دارند. بوی غذا او را اذیت میکند.
به بیمار سخت نگیرید. این اتفاق طبیعی است. برای داشتن حالت تهوع شکرگذار باشید چرا که موقتی است و پس از اتمام دوره شیمی درمانی، سلامتی خود را دوباره به دست میآورید.
مصرف غذاهای سرد و بدون بو، رژیم غذایی مایع و ملایم، آب نباتهای ترش و نعنایی میتوانند حالت تهوع بعد از شیمی درمانی را کاهش دهند.
پس از چند روز حالت تهوع بیمار بهتر میشود و برای خوردن غذاهای بیشتر و پرکالریتر اشتها پیدا میکند.
نکاتی درباره بهترین تغذیه برای افراد مبتلا به سرطان
- با انجام شیمی درمانی، بهخصوص در سرطان روده، به طور معمول باکتریهای فلور نرمال موجود در دستگاه گوارش از بین میروند و یا تعداد آنها بسیار کم میشود. به همین دلیل بهتر است بیمار در این دوران از مواد پروبیوتیک استفاده کند تا التهاب، مشکلات گوارشی و همچنین تهوع او بهبود پیدا کند.
- یکی از مسائل مهم در انواع رژیم های شیمی درمانی استفاده از میوههای دارای آنتی اکسیدان است؛ یعنی مصرف میوههای قرمز، بنفش و نارنجی باید افزایش یابد.
- بهتر است با توجه به عوارض بعد از شیمی درمانی افراد از مصرف غذاها و نوشیدنیهای دارای کافئین خودداری کنند و حتی چای سبز را جایگزین چای سیاه نمایند.
- از مصرف غذاهای چرب خودداری کنید و سعی کنید از چربیهای سالم استفاده کنید.
- مصرف محصولات کارخانهای که مواد نگهدارنده دارند را قطع کنید. بهتر است تا آنجا که میتوانید همه چیز ارگانیک باشد.
- برای درمان کم خونی مخلوط عسل و ارده بسیار موثر است.
آجیل ها
قبل از مصرف آجیل دقت کنید که به دلیل شیمی درمانی دچار زخم دهانی نشده باشید. متخصص دهان به شما دهانشویه مناسب را پیشنهاد میکند. مراقبت از دهان در طول شیمی درمانی بسیار مهم است. شما میلی به غذا ندارید، اگر دهان شما زخم باشد که اگر بعد از چند روز میلی پیدا کنید باز هم نمیتوانید غذا بخورید و نتیجه ضعیف شدن است.
همه میدانند درد کشیدن باعث میشود دل و دماغ رسیدگی به دهان و دندان خود را نداشته باشید، این طبیعی است. اما به خود یادآوری کنید این موقعیت موقتی است و تنها کاری که باید بکنید این است که مراقب خود باشید.
آجیل هایی مانند بادام و بادام هندی حاوی پروتئین، چربی های سالم، ویتامین ها و مواد معدنی هستند.
بادام به عنوان یک میان وعده ایده آل منبع غنی منگنز ، مس می باشد. این مواد معدنی سوپراکسید دیسموتازها را تشکیل می دهند، که برخی از قوی ترین آنتی اکسیدان ها در بدن هستند.
آنتی اکسیدان ها به مبارزه با رادیکال های آزاد که به سلول های شما آسیب می رسانند، کمک می کند.
در طول شیمی درمانی، ممکن است در بسیاری از قرارهای ملاقات و خارج از آن قرار بگیرید. بنابراین میان وعده ها می توانند مفید باشند.
اسموتی های خانگی
اگر برای هضم غذای جامد یا دریافت مواد مغذی در رژیم غذایی خود مشکل دارید، اسموتی های خانگی یک گزینه عالی هستند.
میوه های تازه یا یخ زده را با شیر ترکیب کنید، سپس یک یا دو برگ اسفناج شسته شده، یک قاشق غذاخوری دانه کتان را برای چربی و کره بادام زمینی را برای پروتئین را داخل آن بریزید.
اسموتی ها به شما این امکان را می دهد که بهترین ترکیبات را با توجه به سلیقه خود انتخاب کنید و انوع میوه ها و سبزیجات را به رژیم غذایی خود بیافزایید.
اگر از توت های تازه استفاده می کنید، حتماً آنها را قبل از آبکشی کامل، در آب بخیسانید. این عمل باعث ازبین رفتن هرگونه زباله یا باکتری که می تواند شما را بیمار کند، کمک می کند. همچنین می توانید کمی لیمو را فشرده کنید تا طعم آن روشن شود.
عصاره گوشت معجزه میکند
مواد لازم برای تهیه عصاره ی گوشت قرمز در شیشه:
- ۱. گوشت تازه ماهیچه گوسفندی: ۲۵۰ گرم
- ۲. پیاز متوسط: ۱ عدد
- ۳. نمک: به میزان لازم
طرز تهیه عصاره ی گوشت قرمز در شیشه:
- ۱. خرد کردن گوشتها :
در کل پیشنهاد میکنیم که از انجام این روش در زودپز صرف نظر کنید چرا که فشار داخل دیگ زودپز بسیار بالاست و ممکن است باعث ایجاد آسیب گردد، اما به صورت کلی جهت تهیه عصاره گوشت در شیشه معمولاً از قابلمه استفاده میشود به این صورت که:
گوشتها را قطعات خیلی ریز خرد کرده و یک عدد پیاز خرد شده را به همراه نمک به گوشت اضافه میکنیم و مخلوط را داخل شیشه درب فلزی قرار میدهیم.
- ۲. قراردادن شیشهها در قابلمه:
درب شیشه را محکم بسته و درون قابلمهای قرار میدهیم.
نکته: شیشه مورد استفاده شده باید دارای مقاومت و جنس خوبی باشد.
میزان آب مصرفی باید تا زیر درب شیشه باشد و در صورتی که وزن شیشه بصورتی باشد که در آب شناور است یک جسم سنگین در روی درب شیشه قرار میدهیم.
- ۳. پخت گوشت و خارج شدن عصاره:
در این مرحله حرارت را زیاد کرده تا آب به جوش بیاید، پس از به جوش آمدن حرارت را کم کرده بطوری که آب، جوشهای ریز بزند.
پس از ۲ الی ۳ ساعت که پخت گوشت به اتمام رسید و عصاره آن خارج گردید شیشه را از قابلمه خارج کرده و اجازه دهید تا سرد شود.
در مرحله آخر درب شیشه را باز کرده و گوشت را از عصاره آن جدا می کنیم.
ابگوشت
تغییرات مزه در طول شیمی درمانی طبیعی است و معمولاً گفته می شود که طعم آب متفاوت است.
در این موارد، آبگوشت یک جایگزین عالی برای شما است. از جوشاندن آب با سبزیجات، سبزی ها و در صورت تمایل گوشت یا مرغ، به علاوه استخوان درست می شود.
در طی این فرآیند، الکترولیت ها در مایع آزاد می شوند. این ذرات باردار، که شامل مواد مغذی مانند سدیم، پتاسیم، کلرید و کلسیم هستند، به عملکرد صحیح بدن شما کمک می کنند.
اگر اشتهای آن را دارید، می توانید مرغ، سبزیجات را به آبگوشت خود اضافه کنید. در صورت داشتن زخم های دهان، پوره کردن این مخلوط کمک می کند تا راحت تر از بین برود.
برای افزودن مواد مغذی، به خصوص زمانی که دچار خشکی دهان یا کم اشتهایی هستید، میتوانید یک قاشق پودر پروتئین بیطعم مانند پودر کلاژن بریزید.
با این حال، اگر حالت تهوع یا استفراغ دارید، آبگوشت خود را شفاف و ساده نگه دارید – و به آرامی میل کنید. آبگوشت در این موارد عالی است، زیرا کمبود فیبر آن هضم آن را آسانتر میکند.
بستنی در شیمی درمانی
به دلیل اینکه دهان و گلوی افراد مبتلا به سرطان زخم میشود، به آنها توصیه میشود در حین درمان از غذاهای سرد و بستنی استفاده کنند.