گروه تعاملی الف - سعید باقریفر:
خبر کاهش دانشآموزان رشته ریاضی و فیزیک در کنکور امسال به 10 درصد با وجود اثرات بسیار در آینده کشور کمتر مورد توجه قرار میگیرد. کاهش متقاضیان رشتههای علوم پایه و مهندسی و مهاجرت گسترده دانشاموزان به رشته علوم تجربی رنگ خطری است برای آینده صنعت و تولید است.
یکی از اساسیترین وظایف دولت پیشبینی مشکلات و بحرانهای احتمالی پیش رو و ارئه راهحل برون رفت از آنها است. ادامه این وضعیت کشور را در تامین نیروی انسانی ماهر در مهندسی و صنعت و تولید دچار بحران میکند. برای مقابله با هر بحرانی باید ریشه آن را شناخت و با حذف ریشه مشکل، بحران را کنترل نمود. ریشه بحران حرکت جمعی دانشآموزان به سمت پزشکی عمدتا پول است. در شرایط فعلی تنها شغلی که توان مقابله با تورم افسارگسیخته و گرانیها را دارد تنها رشته پزشکی و زیرمجموعه های آن است.
این تناقض و رونق پزشکی نشان افزایش بیماری و انتقال روش کسب پول از بخش طراحی و صنعت و مهندسی به خدمات پزشکی است. راهکار این مشکل همان برخورد با ریشه و گسترش دریافتی مشاغل مهندسی و طراحی همچون پزشکان حداقل در دستگاههای دولتی است. مهندسی که از دانشگاه شریف یا امیرکبیر یا ... فارغالتحصیل شده است به راحتی در کشورهای پیشرفته جذب میشود اما همین افراد با استخدام در دولت هم به جهت تخصص تمایلی به رایزنی و لابی برای کرفتن پست ندارند هم مشمول دریافت نزدیک به حداقل حقوق قانون کار میشوند. یعنی باهوشترین(نسبی) افراد جامعه در دولت در بسیاری از وزارتخانهها کمترین دریافتیها را دارند. دولت میتواند در اسرع وقت با مصوبههای مستخدمان دولت و نهادها را که از دانشگاهی معتبر صنعتی و مهندسی فارغ التحصیل شدهاند به جهت ممانعت از ترک شغل و تشویق دانشآموزان و دانشجویان این دانشگاهها مشمول قوانین خاصی قرار دهد.
بعنوان مثال دولت میتواند کارکنان دولت(ارشد و دکتری) فارغ التحصیل 10 دانشکاه مهندسی اول کشور را به لحاظ حقوق و مزایا همتراز هیات علمی داتشگاه نماید. در هر صورت اقدام عاجل به منظور برگرداندن هیبت و جاذبه رشتههای مهندسی و علوم پایه از ضروریات آینده کشور است و باید دولت هر چه زودتر درباره آن چاره اندیشی نماید.