روایت عبدالملکی از تلاش برای مبارزه با فساد در وزارت رفاه
حجت عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ایرنا گفت: از همان روزهای اول انتصابم، فهرستهایی از سوی نهادهای امنیتی رسید که در آن اسامی افرادی که در چارچوب زد و بندهای سیاسی و سفارشی، پستهای مدیریتی را اشغال کرده بودند، مطرح شد تا نسبت به وضعیت آنها رسیدگی شود به عنوان مثال فردی که یک سابقه خبری را داشت با رشته علوم سیاسی عضو هیات مدیره یک شرکت بزرگ صنعتی شده بود.
به گفته وی، تنها در یک لیست از سوی نهاد امنیتی، حدود ۱۰۰ نفرکه جزو فعالان رسانهای و توئیتری بودند در واحدهای اقتصادی و صنایع در سطح عضو هیات مدیره و مدیرعامل مشغول به کار بودند؛ همچنین انتصابهای مسئلهدار حقوقی و فامیلی را داشتیم به عنوان مثال محکومان دستگاه قضایی و یا کارمند سازمانهای خارجی و یا افرادی که وابسته به رجال سیاسی بودند را داشتیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، یکی از مجاری فساد را در حوزه فیشهای حقوقی نجومی عنوان کرد و گفت: در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، به همه صندوقها و شرکتهای زیرمجموعه این وزارتخانه اعلام کردیم که تمام فیشهای حقوقی در سطوح مدیریتی را برای بررسی ارائه کنند، در همین زمینه بررسیها شروع شد در مرحله اول پرداختیها در فیشها بر اساس قواعد و چارچوبها بود و حقوق نامتعارف نبود اما بررسیهای بعدی نشان داد که بخش زیادی از پرداختیها، از وجوهی خارج از فیش حقوقی و از طریق سکه و کارت هدیه بود.
وی گفت: به عنوان مثال حقوق فردی ۲۰ میلیون تومان بود اما با کارت هدیه ۵۰ میلیون تومانی در ماه حدود ۷۰ میلیون تومان پول حقوق میگرفت و یا بخش از این پرداختیها در حوزه بودجههای محرمانه بود که این مجاریها را بستیم و به همه زیرمجموعههای این وزارتخانه بخشنامه کردیم که تدوین بودجههای محرمانه، خرید کارت هدیه و سکه ممنوع است.
***
توصیه طحاننظیف به نمایندگان مجلس
به گزارش تسنیم، هادی طحاننظیف سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اظهارات اخیر مدیرکل انتخابات شورای نگهبان درباره برخورد با نمایندگانی که در انتصابات دولتی دخالت می کنند، گفت: بر اساس قانون نمایندگان وظیفه قانون گذاری و نظارت بر دستگاه های اجرایی را دارند و اگر نظارت تبدیل به دخالت شود این مسئله خلاف قانون اساسی است. بر اساس قانون نمایندگان می توانند اگر مقام اجرایی به وظیفه خود به درستی عمل نکند، از ابزارهای قانونی خود از جمله سوال، استیضاح و تفحص استفاده کنند.
وی افزود: البته بیانات رهبر انقلاب در این رابطه نیز مشخص است و ایشان نمایندگان مجلس را از دخالت در انتصابات برحذر داشته اند. بنابراین اگر امری از سوی شورای نگهبان دخالت در امور اجرایی محسوب شود قطعا در بررسی صلاحیت نمایندگان از سوی شورای نگهبان نیز مورد نظر قرار خواهد گرفت. البته این موضوع در دوره های گذشته نیز مسبوق به سابقه بوده و در همان دوره ها نیز شورای نگهبان با نمایندگان خاطی بر اساس قانون برخورد کرده است.
***
آخرین وضعیت طرح شفافیت آرا در مجلس
سمیه محمودی سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم، با بیان اینکه اکثریت نمایندگان موافق این طرح هستند، ادامه داد: اما این طرح چون مربوط به تغییر آییننامه داخلی مجلس است نیاز به 2سوم آرای نمایندگان داشت که با اختلاف 2 الی 5 رأی این طرح تصویب نشد.
محمودی اضافه کرد: زمانی که طرحی در جلسه علنی رد شد از دستورکار خارج میشود اما بر اساس ماده 130 آییننامه داخلی مجلس میتوان مجدداً طرحی را که رد و از دستورکار خارج شده با امضای 50 نماینده دوباره در دستورکار قرار داد.
وی با ابراز اینکه نمایندگان دوباره درخواست کردند که طرح شفافیت آرا در دستورکار قرار گیرد، گفت: در نتیجه این طرح دوباره برای انجام اصلاحات به کمیسیون تدوین آییننامه ارجاع شد و اعضای کمیسیون بلافاصله اقدامات لازم را انجام دادند البته نکتهای از طرح حذف نشد بلکه چند مورد از جمله شفاف شدن مصوبات و تصمیمات هیئت رئیسه به طرح اضافه شد.
نماینده شهرضا در مجلس بیان کرد: در نهایت پس از جمعبندی در کمیسیون، طرح برای در دستورکار قرار گرفتن تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد؛ البته چند هفتهای است که طرح شفافیت آرا از سوی هیئت رئیسه در دستورکار هفتگی قرار میگیرد اما در دستورکار روزانه قرار نگرفته است.
سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس تأکید کرد: در صورتی که طرح شفافیت آرا مجدداً از سوی نمایندگان رد شود، طرح بهطور کلی از دستورکار مجلس خارج میشود.
***
طراحی مکانیزم مالی ضد تحریم توسط ایران و روسیه
روزنامه ایران نوشت: «در مذاکرات کاخ کرملین، ایران و روسیه درباره مسائل پولی و بانکی بین دو کشور گفتوگو کردند تا در مبادلات با پول ملی کشورها و همچنین شکستن سلطه دلار بر روابط مسکو و تهران، گامی مهم بردارند. هماکنون نیز طبق خبر وزارت خارجه مسکو مقامات هر دو دولت در حال گفتوگو برای ایجاد کانالی غیرقابل تحریم در روابط با یکدیگر هستند.
وزیر اقتصاد در بازگشت از سفر روسیه حتی خبر داده بود که توافقی درخصوص شبکه بانکی مشترک بین دو کشور صورت گرفته است. طی این سفر قرار شد تجار ایرانی که با روسیه کار میکنند، بتوانند از شبکه بانکی مشترک بین ایران و روسیه استفاده کنند.
یکی از نکات قابل توجه اینکه تقریباً تمام پیشنهادات وزارت اقتصاد کشورمان در دیدار با وزیر اقتصاد روسیه مورد پذیرش قرار گرفت و حتی رئیسجمهور روسیه در دیدار با رئیسجمهور کشورمان گفته بود که نکات ارائهشده توسط وزیر اقتصاد شما مدنظر ما هم قرار دارد.»
***
زمزمه خداحافظی خاتمی با صحنه سیاست
صبحنو نوشت: «محمدرضا خاتمی، فعال اصلاحطلب و نایبرییس مجلس ششم چندی پیش در میزگرد سیاست خارجی و رابطه با آمریکا در کلاب کافه خبر، با ایجاد فاصلهگذاری میان اصلاحطلبی و براندازی تاکید کرد: «وقتی اصلاحات چاره اصلی است، حتما اصلاحطلبان در آینده نقش خواهند داشت اما اینکه همین اصلاحطلبان فعلی باشند، نه. من رصد میکنم که نسل اصلاحات در حال پوستاندازی گستردهای است و گفتمان اصلی کشور پس از چهار سال و هشت سال مجددا اصلاحات خواهد بود».
رضا خاتمی پس از تصریح روی این نکته که اصلاحات در حال پوستاندازی است، از هدف برادرش برای کنارهگیری از عرصه عملی سیاست سخن گفت و اظهار کرد: «آقای خاتمی به مقامات کشور و دوستانشان گفتند که دیگر وارد صحنه عملیاتی سیاست نخواهند شد»...
با توجه به آنچه گفته شد اگر کنار رفتن رییس دولت اصلاحات از فاز عملیاتی سیاست را اظهارنظری جدی ازسوی رضا خاتمی در نظر بگیریم، این پرسش مطرح میشود که اصلاحطلبان زین پس، دور چه کسی خواهند چرخید؟
اگر پوستاندازی اصلاحات و جلوهیافتن جوانان اصلاحطلب را امری تاریخی و ناگزیر در جبهه اصلاحات بدانیم، پاسخ به سوال مطروحه تا اندازه زیادی سخت خواهد شد، چراکه با محوریت یافتن هر فرد سالخورده دیگری بهجای خاتمی، باز هم معضل عدم وجاهت سیاسی در بدنه رأی اصلاحات برای فرد جایگزین، به قوت خویش باقی خواهد ماند و درمان نخواهد شد؛ بنابراین چنانچه اصلاحطلبان بخواهند هر فرد دیگری مثل بهزاد نبوی، عبدالله نوری و... را جای خاتمی بگمارند، مشکلی از آنها رفع نخواهد شد چون افراد یادشده (یا نظایر آنها) نیز خود دچار بحران مشروعیت در هر دو ساحت جامعه و حاکمیت هستند و نمیتوانند در انسجامبخشی اصلاحطلبان، طرفی ببندند.
با این شرایط، شاید بهتر باشد برای ترسیم وضعیت کنونی اصلاحات، از عبارت «بیسری» استفاده و تصریح کرد که اصلاحطلبان نه هیات نخبگان موثری دارند و نه میتوانند برای آنها، جایگزینی پیدا کنند. باوجوداین بیسری، راه یافتن عناوین و الفاظی مثل «دولت سایه» متشکل از خاتمی و بعضی چهرهها مثل روحانی، ناطق نوری و... به سرخط رسانهها، تا اندازه زیادی هدفی جز روشن کردن کورسوهای امید برای بازگشت به فضای ذهنی جامعه ندارد؛ تلاشی که بعید است ثمری برای متولیان داشته باشد.»
***
گفتمان دولت رئیسی چیست؟
سیدیاسر جبرائیلی، فعال سیاسی جوان اصولگرا در اینستاگرام خود نوشت: «معمولا دولت ها به گفتمانشان شناخته میشوند. اما رواج عبارت «دولت سیزدهم» در ارجاعات به دولت در رسانهها، نشان میدهد دولت نتوانسته خود را پرچمدار یک گفتمان به جامعه معرفی کند. یکی از دلایل اینکه این دولت از همین آغاز کار زیر ضرب رفته، همین خلا گفتمانی است.
گفتمان، قدرت نرم ایجاد میکند. دولت فاقد گفتمان، از قدرت نرم محروم است و لذا در عرصه جنگ نرم، اولا توان حمله ندارد، ثانیا در برابر حملات نرم بی سلاح و سپر است. گفتمان است که در قول و فعل کارگزاران، در رویکرد و عملکرد آنان، انسجام ایجاد میکند. گفتمان، عینک آسیبشناسانهای است که دولت به چشم میزند، مشکلات را از زاویه این گفتمان میبیند و از همین زاویه راهکارش را ارائه میدهد و اجرا میکند.
دولت فاقد گفتمان به شهرداری تقلیل پیدا می کند و این یکی از جدی ترین خطراتی است که دولت سیزدهم را تهدید میکند. دولتی که ناکارآمدی گفتمانش عیان شود، گرفتار رکود می شود، اما دولت فاقد گفتمان، گرفتار روزمرگی میشود و خسارت این روزمرگی از رکود بیشتر است؛ چه، رکود با یک موفقیت گفتمانی -ولو کوچک- شکسته میشود، اما بدون گفتمان از روزمرگی نمیتوان خلاص شد.
گفتمان یک شاخص برای انتخاب و ارزیابی مدیران نیز هست. در خلاء گفتمان، تیم دولت با بازیکنان قرضی از تیمهای دیگر شکل میگیرد و روشن نیست این تیم، به کدام اصول باید متعهد باشد و بر اساس کدام معیارها ارزیابی میشود. دولت حتی وقتی پیامی به کشور خارجی میدهید باید محور آن، گفتمانش باشد.»
اما محمدصادق خیاطیان، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در نشست بیانیه گام دوم و جهاد تبیین با تاکید بر اینکه باید از بیانیه گام دوم، گفتمانسازی انجام شود، ادامه داد: روزها و ساعتها میشود از این بیانیه صحبت کرد و آن را به عنوان مانیفست جمهوری اسلامی در نظر گرفت. همچنین گفتمان دولت سیزدهم نیز برگرفته از مبانی بنیادی انقلاب اسلامی است.
به گزارش ایسنا خیاطیان با اشاره به جایگاه عدالت در گفتمان دولت سیزدهم، تاکید کرد: دوستانی که معتقدند دولت گفتمان ندارد به نظرم اجحاف میکنند. ضمن اینکه شاید تبیین درستی هم در این زمینه صورت نگرفته باشد. مردم هنوز طعم شیرین عدالت را نچشیدهاند و جا دارد که عدالت به عنوان گفتمان اصلی دولت در نظر گرفته شود که در دولت سیزدهم این اتفاق افتاده است.
خیاطیان با تاکید بر اینکه مردم و نخبگان باور دارند که امروز دولت، مردمی است و سیاستهای خود را با تکیه بر مردم پیش میبرد، تصریح کرد: ما شاهدیم که امروز دشمن با تصویرسازی غلط سعی دارد نقطه قوت دولت را به نقطه ضعف بدل کند و این امر در زمینه سفرهای استانی و سفر رئیسجمهوری به روسیه رخ داد.
***
امیدواری خاندوزی درباره وضعیت تورم در سال آینده
به گزارش ایرنا سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در بیست و هشتمین گردهمایی مجازی ائمه جمعه با اشاره به اینکه تورم دو منشأ دارد، یکی کسری بودجه و دیگری بیانضباطی بانکی و پولی، ادامه داد: از این رو هر دو را در حال کنترل هستیم و مدیریت میکنیم تا کسری بودجه و بیانضباطی بانکی و پولی رخ ندهد. در حال حاضر تورم ماهانه را کنترل کردهایم. اگر بخواهیم به دنبال رشد اقتصادی باشیم، این موضوع پس از ثبات اقتصادی رخ میدهد که در حال رفتن به این سمت هستیم.
خاندوزی با بیان اینکه یکی دیگر از گلایههای مردمی به دولت این است که چرا تورم ۴۰ درصد افزایش یافته، اما حقوق و دستمزدها متناسب با آن افزایش نمییابد، افزود: از آن جایی که همگان میدانند مهمترین مسئله برای حل این موضوع این است که دولت باتوجه به افزایش قیمتها و تورم، حقوق و دستمزدها را افزایش دهد، اما خوب میدانیم که این تصمیم تنها برای حدود ۴ میلیون کارمند دولت نیست، بلکه بر سایر بخشهای کشور، حتی بخش خصوصی هم تاثیرگذار است و این پیام را برای بخش خصوصی ارسال میکند که شما هم باید متناسب با این اقدام، حقوق و دستمزد کارکنان و کارگران خود را افزایش دهید.
وزیر امور اقتصاد و دارایی عنوان کرد: از این رو این موضوع در وضعیت اشتغال بسیاری از افراد تاثیر خواهد گذاشت و ممکن است سبب اخراج و تعدیل نیروهای کار در سطح کشور شود که خود این مسئله سبب نگرانی بیشتر مردم میشود. البته دولت هم منابع کافی برای این افزایش حقوق را ندارد. حتی در بودجه ۱۴۰۱ شرایط را در وضعیت عدم توافق ۱ ۴ تنظیم کردهایم که در صورت عدم توافق، مشکل زیادی در کشور ایجاد نشود. همچنین افزایش حقوقها، سبب افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم میشود. بنابراین دولت در مرحله کنترل کسری بودجه و تورم، بسیار جدی است و با اتخاذ اینگونه سیاستها، در سال آینده تورم بسیار کمتری را تجربه خواهیم کرد.
***
پیوستن معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه به تیم مذاکرهکننده ایران در وین
مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه برای پیوستن به تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین به اتریش سفر کرده است .
به گزارش ایسنا، معاون دیپلماسی وزیر امور خارجه، در ابتدای دور هفتم مذاکرات وین نیز حضور داشت .
دور هشتم مذاکرات وین از سه شنبه هفته گذشته بعد از چند روز تنفس از سر گرفته شد.
همچنین ایرنا گزارش داد در روزهای گذشته نمایندگان بانک مرکزی، وزارت نفت هم در کنار صفری به وین باگشتهاند و نمایندگان سازمان انرژی اتمی نیز به طور مستمر در مذاکرات حضور دارند.
***