ٰبه گزارش الف، «بهاء حریری» پسر بزرگ «رفیق حریری» نخستوزیر فقید لبنان که همواره در زیر سایه حضور برادرش سعد، نخستوزیر پیشین لبنان و رئیس جریان المستقبل فرصتی برای خودنمایی در عرصه سیاسی لبنان به دست نمیآورد، به فاصله کوتاهی از اعلام تصمیم سعد حریری مبنی بر تعلیق فعالیتهای سیاسی خود، خبر داد که وارد انتخابات پارلمانی لبنان میشود.
طبق اخبار منتشر شده در رسانههای لبنانی بهاء حریری قصد دارد کمپین انتخاباتیاش را توسط یک انجمن غیردولتی وابسته به خود مدیریت کند. طی سالهای گذشته فعالیت این انجمن محدود به شبکههای اجتماعی در برخی مناطق طرفدار بهاء حریری در صیدا و بیروت بود. اما چند ماه قبل و بعد از اینکه سیگنالهایی مبنی بر عدم تمایل سعد حریری برای مشارکت در انتخابات دریافت شد، یک کمپین رسانهای عظیم با عنوان «با هم برای حاکمیت لبنان» در برجستهترین فضاهای تبلیغاتی بیروت شروع به کار کرد که بعدا مشخص شد گرایش سیاسی نزدیک به بهاء حریری دارد و توسط او مدیریت و سازماندهی میشود.
همانطور که قابل پیشبینی بود، فعالیتهای این کمپین با شعارهایی که بیانگر خصومت با مقاومت و در راستای منافع ایالات متحده و عربستان سعودی و متحدان آنهاست، دنبال میشود.
بعد از سال 2017 یعنی به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» در عربستان و تیره شدن روابط میان ریاض و سعد حریری که بارزترین نمونه آن ربوده شدن سعد در عربستان بود، سناریوهای مختلفی درباره فرد جایگزین سعد حریری در لبنان برای عربستان مطرح شد که یکی از بارزترین گزینهها در این زمینه بهاء بود.
بسیاری از ناظران معتقد بودند که سعد حریری توان کافی برای اجرای پروژههای عربستان علیه حزبالله در لبنان را ندارد و بر همین اساس ریاض بهاء حریری را جایگزین خوبی برای برادرش میداند. بهاء حریری نیز در راستای تلاش برای گرفتن جایگاه برادرش همواره سعی در جلب رضایت سعودیها داشته است.
حدود دو سال قبل بود که بهاء حریری بعد از یک غیبت طولانی مدت از عرصه سیاسی لبنان با صدور بیانیه تندی علیه سعد، اعلام کرد که برادرش توان مبارزه با مقاومت در لبنان را ندارد و او (بهاء) به عنوان یکی از رهبران «انقلاب» اکتبر 2019 در لبنان قصد بازگشت به عرصه سیاسی کشورش را دارد.
اما این تحرکات بهاء به جایی نرسید و توسط طرفداران سعد سرکوب شد. اکنون نیز که سعد حریری رسما خروج خود از دنیای سیاست را اعلام کرده عربستان سعودی کمپین تازهای را توسط مهرههای خود در لبنان به راه انداخته است.
طبق گزارش منابع آگاه لبنانی، ریاض به همپیمانان خود در لبنان اعلام کرده که سعد حریری را فراموش کنند و برای انتخابات پارلمانی لبنان تحت عنوان شعارهایی ضد حزبالله آماده شوند. بر همین اساس تحلیلگران معتقدند اکنون که عرصه اهل سنت لبنان خالی شده و سنیهای این کشور بعد از سعد حریری رهبری برای خود نمیبینند، بهاء در صدد خودنمایی برای مولفه اهل سنت لبنان و نیز مقامات عربستان است. نگاهی به ماهیت کمپین بهاء حریری و برنامه سیاسی وی در آستانه انتخابات پارلمانی لبنان این واقعیت را اثبات میکند.
در شعارهای کمپین انتخاباتی بهاء حریری بر حمایت از حاکمیت لبنان و توانمندسازی ارتش برای محافظت از کشور تاکید میشود؟ اما کدام حاکمیت و کدام حمایت؟ روشن است که رژیم صهیونیستی مهمترین عامل نقض حاکمیت لبنان به شما میرود؛ درحالی که برنامه سیاسی بهاء حریری در راستای منافع همین رژیم و آمریکاست.
حمایت لبنان از اصل «بی طرفی» در منطقه یکی دیگر از شعارهای کمپین بهاء حریری است؛ یعنی همان چیزی که آمریکا و عربستان مدتهاست با هدف منزوی کردن مقاومت لبنان به دنبال آن هستند.
از سوی دیگر بهاء حریری به عنوان یکی از اعضای خاندانی که با سیاستهای غلط خود و حمایت از فساد، لبنان را به فروپاشی مالی و اقتصادی رسانده است، اکنون با سوءاستفاده از همین بحران معیشتی مردم و دادن وعدههای فریبنده به آنها برای تحقق جاهطبیهای خود تکاپو میکند.
اما یک واقعیت اثبات شده در مولفه اهل سنت لبنان نشان میدهد که سنیهای این کشور هنوز هم سعد حریری را جانشین رفیق حریری و رهبر خودشان میدانند و بهاء حریری نمیتواند محبوبیتی در میان آنها پیدا کند.
از طرف دیگر هرچند که سعودیها قبلا معتقد بودند بهاء حریری برخلاف سعد میتواند در برابر حزبالله در لبنان بایستد؛ اما اکنون شواهد حاکی از آن است که بهاء وزنه سنگینی در عرصه سیاسی لبنان نیست و طرفداران زیادی ندارد. از آن گذشته عربستان نیز همانند دهه 1990 دیگر نفوذ قابل توجهی در داخل لبنان ندارد تا بتواند مهرههای مورد نظر خود را به قدرت برساند.
همچنین با وجود هزینه سنگینی که عربستان برای تغییر معادلات پارلمانی لبنان انجام داده اما شاخصها بیانگر آن است که اگر قرار باشد تغییری هم در این معادلات ایجاد شود این تغییر بسیار جزئی خواهد بود؛ به ویژه اینکه اولا طبق نظرسنجیهای اخیر بیشتر طرفداران جریان 14 مارس که اغلب اعضای آن مهرههای سعودی در لبنان هستند، به دلیل نارضایتی از عملکرد رهبران خود قصد مشارکت در انتخابات را ندارند. علاوه بر آن بیشتر حامیان جریان 14 مارس از نزدیکان سعد حریری بودند و طبیعتا موقعیت این جریان در انتخابات، بعد از تعلیق فعالیتهای سیاسی وی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.