به گزارش الف، با روی کار آمدن دولت جو بایدن در کاخ سفید که دموکراتهای آمریکا چند روز پیش اولین سالگرد آن را در سایه کاهش شدید محبوبیت بایدن در میان افکار عمومی این کشور جشن گرفتند، گمانهزنی ها در خصوص احیای مجدد طرح جنگ نیابتی «باراک اوباما» رئیس جمهور اسبق آمریکا در منطقه افزایش پیدا کرد. بر اساس همین تحلیل ها، اطلاعات میدانی طی سال گذشته به ویژه ماههای اخیر نشان دهنده برخی تحرکات مشکوک از سوی عناصر گروهکهای خفته تروریستی برای تقویت رویکرد جنگ نیابتی و تکفیری در منطقه و احیا داعش است.
لبنان، پایگاه لجستیک داعش در منطقه
بر همین اساس نیروهای امنیتی ارتش لبنان طی حوادث تروریستی روزهای گذشته در منطقه طرابلس واقع در شمال لبنان مجموعهای از بازداشتها را انجام دادند که نشان میدهد وابستگی تعدادی از آنها به گروههای تکفیری اثبات شده است و آنها در روند برنامهریزی برای انجام عملیات تروریستی قرار داشتهاند.
روزنامه الاخبار لبنان در همین رابطه نوشت که تحولات امنیتی ماههای اخیر این کشور نشان دهنده نقل و انتقال تعداد قابل توجهی از جوانان در منطقه طرابلس و شمال لبنان به سوریه و عراق حکایت دارد که مشخص شده این افراد به داعش ملحق شدهاند. در همین راستا تعدادی از اهالی طرابلس مفقود شدن فرزندان خود را به پلیس لبنان گزارش دادهاند و برخی از این خانوادهها نیز تماسهایی از فرزندان خود دریافت کردهاند مبنی بر اینکه به عناصر داعش در عراق پیوستهاند.
گرچه تعدادی از منابع امنیتی به روزنامه الاخبار تعداد این افراد را ۳۵ نفر عنوان کردهاند، اما اختلاف زیادی در برآوردهای نیروهای امنیتی در خصوص این تعداد وجود دارد و سازمان اطلاعات ارتش لبنان این تعداد را بالغ بر ۶۵ نفر ارزیابی میکند. بررسی تماسهای تعدادی از این افراد با خانوادههایشان در لبنان نشان میدهد که آنها در مناطقی که خارج از کنترل نیروهای نظامی و امنیتی عراق قرار دارد، مستقر هستند.
به این ترتیب به نظر میرسد گرچه عاملان اصلی احیای مجدد داعش در منطقه هنوز تصمیم جدی برای انجام عملیات تروریستی در لبنان نداشته و میخواهند سیاست فشار حد اکثری اقتصادی و سیاسی برای تضعیف حزبالله در عرصه لبنان را حفظ کنند، اما از پتانسیل بستر شمال لبنان برای تغذیه گروههای تروریستی در دیگر کشورهای منطقه غافل نیستند.
در همین رابطه دستگاههای امنیتی ذیربط در لبنان و عراق همکاری برای مقابله با این گروههای تروریستی را که برخی از آنها در مناطق صعبالعبور کرکوک مستقر هستند، آغاز کردهاند. گفته میشود برخی از آنها نیز در مناطق بادیهنشین عراق بین مرزهای این کشور با سوریه مستقر هستند.
ادامه اشغالگری آمریکا در سوریه با ابزار داعش
فعالیتهای تکفیری در سوریه اما رنگ جدیتری دارد. دیدهبان حقوق بشر سوریه در گزارش پایان سال ۲۰۲۱ خود اعلام کرد که عناصر داعش همچنان قدرت بالایی داشته و در سطح 4000 کیلومتر مربع از مناطق بادیهای این کشور مستقر هستند. بر اساس این گزارش، 344 عملیات تروریستی این گروهها در سال ۲۰۲۱ باعث کشته شدن ۸۸۰ نفر شده است که این عدد نسبت به رقم تلفات ۸۱۹ نفری سال 2020 رشد داشته است.
در تازهترین این عملیاتها که در سال جدید میلادی در سوریه انجام شد، در حمله موشکی یک شنبه گذشته به اتوبوس حامل نیروهای نظامی سوریه، پنج نظامی ارتش کشته و ۲۰ نفر دیگر زخمی شدند.
داعش، کلید نجات واشنگتن در اخراج از عراق
عرصه عراق یکی دیگر از بسترهای تئوری تقویت و احیای گروهکهای خفته داعش در منطقه است. در آستانه افزایش فشارهای سیاسی و امنیتی بر آمریکا جهت خروج کامل از عراق، فعالیتهای گروه تروریستی داعش علاوه بر خرابکاریهای امنیتی در عرصه فضای مجازی و سایتهای اجتماعی نگرانی عمیق دولت این کشور را برانگیخته است.
در همین رابطه مرکز اطلاع رسانی مجازی در عراق از گسترش فعالیتهای صفحات مرتبط با گروه تروریستی داعش در عراق خبر داده و در بیانیهای تاکید کرد که بیشتر کاربران عراقی با واکنشهای گسترده عناصر داعش در فضای شوکه شده اند.
این گزارش میافزاید که برخی از این صفحات مجازی، قدیمی بوده و اخیراً مجدداً راهاندازی شده و برخی نیز مربوط به کاربران عادی است که هک شده و داعش از آنها در جهت اهداف خود سوءاستفاده میکند. جالب اینجاست که سایتهای اجتماعی نیز بر خلاف گذشته محدودیتهای شدیدی در مسیر فعالیتهای این گروهها در راستای تبلیغ خشونت و کشتار اعمال نمیکنند.
برخی کارشناسان معتقدند که تاکتیک تروریستهای داعش مانند گذشته ایجاد وحشت در میان غیرنظامیان و جنگ روانی قبل از حملات بزرگ است و همین موضوع نگرانی محافل امنیتی نسبت به گسترش تلاشهای داعش در کشورهای منطقه که با موجودیت و منافع آمریکا در مقابل منافع ملت خود مبارزه میکنند را در معرض تهدید قرار داده است.