تحلیل‌های متفاوت رسانه‌ها درباره گشت ارشاد/ روایت روزنامه دولت از حساسیت رئیسی به مجوزهای وزارت ارشاد/ توصیه باهنر به دولت برای کم کردن هزینه‌ها

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۱ مردادماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۶۹۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی و ۷۲۶ نفر از آنها بستری شدند.

متأسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۶ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۴۱ هزار و ۶۵۰ نفر رسید.

در حال حاضر ۵۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۸۶ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۹۹ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۰۶ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون ۶۴ میلیون و ۷۳۸ هزار و ۲۸۸ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۱۰۲ هزار و ۵۷۹ نفر دوز دوم و ۲۸ میلیون و ۹۱۹ هزار و ۷۵ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۱ میلیون و ۷۵۹ هزار و ۹۴۲ دوز رسید.

در شبانه روز گذشته ۸۶ هزار و ۲۸۴ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

اعلام تصمیمات جدید ستاد ملی کرونا

به گزارش مهر، عباس شیراوژن، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در خصوص مصوبات جلسه امروز ستاد ملی کرونا گفت: با توجه به اینکه در بیشتر نقاط دنیا شاهد روند افزایشی ابتلاء به کرونا با زیر سوریه BA۵ هستیم ما مسئولان و عموم مردم باید مراقب باشیم با عادی انگاری‌ها این روند شتاب بیشتری نگیرد.

وی افزود: در جلسه امروز بر الزام استفاده از ماسک در هواپیما، قطار، مترو و اتوبوس و همچنین در اماکن زیارتی و هیئت‌های مذهبی تاکید شد.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا عنوان کرد: فعال‌تر شدن طرح شهید سلیمانی با همکاری بسیج مستضعفین که به غربالگری و پیشگیری توجه خاص دارد نیز از جمله مصوبات امروز ستاد ملی مقابله با کرونا بود.

شیراوژن گفت: تزریق نوبت یادآور واکسن پس از ۶ ماه از نوبت‌های قبلی، فعال‌تر شدن مراکز تزریق واکسن و همچنین جدی تر شدن مراقبتهای بهداشتی مرزی از دیگر مصوباتی است که در ستاد ملی مقابله با کرونا مورد تاکید قرار گرفت.

***

پاسخ کارشناس حامی برجام به روحانی

ناصر هادیان، استاد روابط بين‌الملل دانشگاه تهران که در زمره کارشناسان حامی برجام شناخته می شود درباره ادعای روحانی مبنی بر اینکه «مصوبه مجلس شوراي اسلامي درآذرماه 1399 دست هيات مذاكره‌كننده را بسته و حصول توافق را به تعويق انداخت» به اعتماد گفت: «با همه احترامي كه براي آقاي روحاني قائل هستم و ايشان را از معدود سياستمداراني مي‌دانم كه نظر كارشناسي نسبت به مباحث امنيت ملي، امنيت بين‌الملل و استرات‍ژيك دارند اما به هيچ‌وجه مصوبه مجلس شوراي اسلامي و پيش از آن كاهش تعهدات را امر منفي در مذاكرات نمي‌دانم.

مصوبه مجلس دست مذاكره‌كننده ما را قوي كرد. مساله ديگري كه بايد به آن توجه كرد اين است كه تلقي دنيا اين است كه به‌رغم اينكه دولت و مجلس يا نهادهاي ديگر مي‌توانند خطوط سياسي، امنيتي و اقتصادي را در ايران ترسيم كنند اما تعيين رنگ اين خطوط منحصرا در اختيار رهبري است.

به زبان ساده‌تر رهبري خطوط قرمز ايران را در مذاكرات تعيين مي‌كنند. بنابراين مصوبه مجلس شوراي اسلامي به تنهايي نمي‌توانست به ترسيم خط قرمز در مذاكرات تبديل شود...

مصوبه مجلس ما درست مانند اقدام‌هايي است كه در كنگره امريكا پيرامون چند و چون برجام انجام مي‌شود و ممكن است با رضايت دولت كاخ سفيد هم نباشد. آيا بايدن به آنها مي‌گويد كه اقدام شما دست من را از مذاكرات تضعيف مي‌كند؟ خير بلكه اتفاقاآن را به ايران مي‌فروشد و ادعا مي‌كند كه در داخل تحت فشار است. درباره مصوبه مجلس هم بايد توجه داشت كه هم تصويب آن در مجلس سياسي بود و هم مخالفت با آن از سوي دولت سياسي بود اما در مجموع من كه از بيرون ناظر اين تحولات هستم آن را اقدام مثبتي مي‌دانم.»

هادیان درباره خروج آمریکا از برجام گفت: «نبايد فراموش كنيم كه اين امريكا بود كه از توافق خارج شده و نقض عهد كرد. اين امريكا بود كه ساير كشورهاي دنيا را وادار كرد برخلاف قطعنامه 2231 شوراي امنيت سازمان ملل متحد عمل كنند. مهم نيست كه سايرين در حرف چه مي‌گفتند بلكه مهم اين است كه آنها در عمل مجبور شدند به دستورات ترامپ عمل كنند. حالا امريكا مي‌گويد ما به دنبال بازگشت به برجام هستيم. نخست آنكه آنها مي‌توانستند همان هفته اول آغاز به كار دولت جو بايدن در كاخ سفيد به توافق بازگردند اما اين كار را انجام نداد...

مساله ديگر اين است كه ايران اعتماد خود را از دست داد. بسياري از كساني كه در ايران موافق بهبود رابطه ايران با غرب بودند در نتيجه اقدام امريكا بي‌اعتبار شدند. در ايران ما فقط شاهد تغيير دولت نبوديم بلكه يك تغيير حاكميت اساسي شكل گرفت و در نتيجه يكي ديگر از اثرات اين اقدام ترامپ، تاثير آن بر تحولات سياست داخلي در ايران بود. امروز اگر ايران از توافق پايدار سخن مي‌گويد يا به دنبال يك توافق مانا است به اين دليل است كه امريكا مسير اعتمادسازي كه با برجام ريل‌گذاري شده بود را از بين برد. ايران و طرف مقابل براي رسيدن به برجام مانند هر توافق ديگري به وجود حداقلي از اعتماد نياز داشتند كه اين حداقل ديگر وجود ندارد و اين يكي از شرايط متفاوت در 2022 با 2015 است.»

***

تحلیل‌های متفاوت رسانه‌ها درباره گشت ارشاد

در چند روز اخیر پس از انتشار ویدئوی تلاش یک مادر برای نجات دختر بیمارش از گشت ارشاد کمپینی در فضای مجازی با عنوان «محجبه‌ام اما مخالف گشت ارشادم» شکل گرفت و موضوع گشت ارشاد بیش از گذشته موضوع بحث رسانه ها قرار گرفت.

روزنامه همشهری که با مدیریت گروهی از جوانان اصولگرایان اداره می‌شود در سرمقاله امروز نوشت: «مهم‌ترین سؤال این است: حالا که این کمپین‌ها را داریم چرا مثلا کارزارهای «من با همجنس‌گرایی یا ازدواج سفید موافقم» راه نیفتد؟ چه فرقی دارد؟ اصلا بگویید من با دستگیری دزدان و قاتلان مخالفم، با پشت چراغ‌قرمز در خیابان ایستادن مخالفم، با جداسازی زنان و مردان در سواحل مخالفم، با ممنوعیت فروش مشروبات الکلی و مواد‌مخدر مخالفم.

حقیقت امر این است که با همان منطقی که می‌توان موافق قانون حجاب نبود، می‌توان همه این قوانین و خطوط قرمز یک کشور اسلامی را به چالش کشید و از یک امر به ظاهر منطقی به بی‌قانونی و بی‌نظمی رسید؛ که مکروه هر جامعه‌ای، اعم از اسلامی و غیراسلامی است.»

روزنامه جوان نیز با حمایت از گشت ارشاد نوشت: «نمی‌توان انکار کرد که در مورد گشت ارشاد با پدیده «مبالغه» مواجهیم. هم در کثرت این گشت ها، هم در نوع مواجهه آن با مجرمان و... اگر تهران را به‌صورت نمونه مطالعه کنیم، تعداد این گشت‌ها در مقابل وسعت این شهر تقریباً ناچیز است و محدود به معدودی از معابر و میادین اصلی است. طبیعی است که گشت ارشاد قرار نبوده و نیست که کسی را محجبه کند، بلکه قرار بوده جلوی هنجارشکنی را بگیرد.

برای مثال ممکن است افرادی در جامعه باشند (هرچند معدود) که مایل باشند برهنه به خیابان بیایند یا در مرئای دیگران به اعمال منافی عفت دست بزنند، آن وقت تکلیف چیست؟ حداقل فایده حضور ضابطان این است که مانع از هموار شدن مسیر این‌گونه هنجارشکنی‌ها می‌شود.

اگر فرضاً ضوابط شرعی کلاً به کناری نهاده شده و بی‌حجابی مجاز قلمداد شد، حد یقف و نقطه پایانی روند بی‌حجابی کجاست؟ به‌بیان‌دیگر چه ضمانتی هست که کسانی برهنه به خیابان نیایند. ممکن است برخی بگویند برای منع برهنگی می‌توان قانون گذاشت، آنگاه باید پرسید اگر فردا عده‌ای کمپین «نه به منع برهنگی» گذاردند، چه؟ آیا در مقابل فروریختن ستون‌های اخلاقی جامعه باید تسلیم اقلیت معدود لذت‌طلب و هوسران شد؟»

از سویی دیگر برخی رسانه‌ها با برخورد سلبی در این زمینه مخالفت کردند. در روزنامه سازندگی در یادداشتی به قلم مصطفی هاشمی طبا آمده است: «موضوع گشت ارشاد بیش از دو دهه است که در کشور در حال اجرا است. با یک بررسی بسیار ساده بدون نیاز به خط‌کشی‌های علمی یا صرف زمان خاصی در این زمینه می‌توان میزان کارآمدی این شیوه مبارزه با بدحجابی را آزمود.

هیچ شکی در زمینه شکست قطعی این رویه وجود ندارد، اما کماکان اصرار به فعالیت گشت‌های ارشاد وجود دارد و عجیب‌تر این‌که هنوز هم تصور می‌شود اگر در رویه گشت ارشاد با قاطعیت و حتی بعضا خشونت رفتار شود از فردا مردم از ترس هم که شده دیگر بدحجاب نخواهند بود.

اصرار بر ادامه این رویه در حالی که اثرات زیانبار آن به شدت مشهود است جای ابهام زیادی دارد. گویی برخی علی‌رغم علم به اثرات نامطلوب این رفتارها سعی در تداوم آن دارند.

در شرایطی که دولت در حال اجرای یک تصمیم اقتصادی سخت است که بخش زیادی از هزینه آن را مردم می‌دهند، در شرایطی که موضوعات بین‌الملل به اندازه‌ای پیچیده شده که در حال بازگشت به گذشته هستیم و در روزهایی که هزاران مشکل زیست‌محیطی ما را احاطه کرده است، کدام سیاست‌گذاری اولویت درگیری با مردم و سوار کردن آن‌ها با فشار به گشت‌های ارشاد را تایید می‌کند؟ مبارزه با بدحجابی جز با استمرار بر زبان خوش، کار فرهنگی و مهم‌تر از این صداقت با مردم ممکن نبوده و نخواهد بود.»

اما روزنامه فرهیختگان که روزنامه اصولگرا به شمار می‌آید با انتقاد از برخی واکنش‌ها و هشداری قابل تامل نوشت: «برخی ائمه‌جمعه هر که سوال دارد را به اهل صفین متناظر می‌کنند، پیش‌تر هم در فضای مجازی با شمر و خولی و سنان و مابقی اشقیا قیاس شده بودند، واقعا اگر کسی از سر دلسوزی برای ثبات اصل حجاب گفته است با رویه گشت ارشاد مخالف است قابل قیاس با همه بدمن‌های صدر اسلام است؟..

تابه‌حال یک پژوهش نظام‌مند، جامع، غیرسفارشی و بدون پیشداوری درباره اثربخشی گشت ارشاد به شیوه فعلی در هیچ دانشگاهی صورت گرفته است؟ اگر اعداد و ارقام نشان داد مسیر را اشتباه آمده‌ایم شجاعت این را داریم که روند را اصلاح کنیم؟ برخی کمپین‌های اخیر نشان داد توجیه ادامه گشت ارشاد حتی برای برخی معتقدان به حجاب هم محل تردید است.

حال شاید عده‌ای بگویند منتقدان گشت ارشاد و معتقدان حجاب هیچ ایده جایگزینی ندارند.

به فرض محال که ایده جایگزین ندارند، آیا این مجوزی به ما می‌دهد که مسیر غلط و خسارت‌زا را ادامه بدهیم؟...

حجم قطبی‌سازی‌های مخرب در این چند روز را دیده‌اید؟ می‌دانید خواسته یا ناخواسته چه اتفاقی درحال وقوع است؟

در تیر 78 و فتنه 88 طراحان امنیتی خارجی و داخلی تلاش کردند طبقه متوسط با مساله آزادی‌های اجتماعی را رودرروی نظام و کشور قرار دهند، در دی 96 و آبان 98 با بی‌تدبیری دولت وقت خواستند بخشی از طبقه مستضعف را به مواجهه بکشانند. بازی با ماجرای حجاب، لغو کنسرت در اهواز توسط چند وانتی و... در کنار گرانی‌های افسارگسیخته یعنی تلاش برای جمع زدن 88 و 98، یعنی تلفیق نارضایتی طبقه متوسط و قشرهای محروم.»

***

روایت روزنامه دولت از حساسیت رئیسی به مجوزهای وزارت ارشاد

روزنامه ایران درباره لغو یک کنسرت در اهواز نوشت: «طی یکی دو روز گذشته، لغو برخی کنسرت‌های موسیقی در اهواز که از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان مجوز رسمی داشتند، به خبر اول حوزه موسیقی تبدیل شده و این پرسش را در ذهن‌ها زنده کرده که چرا شورای تأمین شهر اهواز مجوز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را باطل کرده است؟...

در اردیبهشت ماه امسال بود که مشکلی مشابه با اتفاق اهواز، در یکی از استان‌های کشور بروز کرد. در همان زمان، معاون حقوقی و امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با قاطعیت اعلام کرد که همه نهادها در سراسر کشور، باید از مجوزهای وزارت ارشاد تبعیت کنند زیرا مطابق قانون، مرجع بررسی، تشخیص و صدور مجوزهای مختلف فرهنگی، این وزارتخانه است. حالا شورای تأمین شهر اهواز باید به مردم شریف و هنردوست این استان و در گام بعدی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح شفاف بدهد که چرا در برابر یک مجوز رسمی ایستاده و حکم به لغو آن برنامه و برنامه بعدی‌اش داده است؟

این در حالی‌ است که شورای تأمین مسئولیت تسهیل امور در یک استان را بر دوش می‌کشد، بنابراین چه شده که این‌چنین چندهزار نفر را در سردرگمی فرو برده و برای نظام اسلامی، هزینه‌ای این‌چنینی تراشیده است؟ ‌

وقتی شورای تأمین از حساسیت‌های بالای آیت‌الله رئیسی در مخالفت با مجوزها و قوانین وزارت ارشاد مطلع است آن‌وقت چطور حاضر شده به شکلی تک‌بعدی به غائله‌ای ورود کرده و درحالی که تقریباً تمام کشور، این روزها درگیر برگزاری کنسرت و تورهای موسیقی است، مردم این شهر فرهنگی را از تماشای کنسرت محروم کند؟

در شرایطی که گوشزدهای عالی‌رتبه‌ترین مقامات فرهنگی وزارت فرهنگ، این‌چنین نادیده گرفته می‌شود، این انتظار و مطالبه مردمی وجود دارد که با ورود مسئولانه‌تر و جدی‌تر دستگاه‌های ذی‌ربط، مسبب این اتفاق غیرفرهنگی که به جریحه‌دار شدن ساحت فرهنگی هزاران نفر در اهواز و میلیون‌ها نفر در کشور انجامیده، شناسایی شده و با اعمال مجازات، از تکرار حوادثی از این دست که آب در آسیاب بدخواهان نظام مقدس اسلامی و دشمنان قسم‌خورده این خاک می‌ریزد، جلوگیری شود.»

***

توصیه باهنر به دولت برای کم کردن هزینه‌ها

محمدرضا باهنر، فعال سیاسی وعضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره اینکه مجلس و دولت مسئولیت اصلاحات اقتصادیرا به عهده نمی گیرند به ایلنا گفت: «این که بخواهیم مشکلات را گردن هم بی‌اندازیم و فرافکنی بکنیم، در یک حکمرانی مطلوب مسموع نیست و گردن هم انداختن پسندیده نیست. بعد یک عده می‌گویند بانیان وضع موجود.

دولت آقای روحانی ۴،۵ سال تورم را کنترل کرد و در آخر این تورم ترکید و روی۴۴ درصد رفت ببینید این باید برای ما هشدار باشد زمان آقای هاشمی ما تورم ۴۹ درصدی داشتیم، دوره دوم آقای احمدی نژاد تورم ۴۴ و ۴۵ درصدی، دوره دوم آقای روحانی هم همینطور بود.

باید متوجه شویم که اقتصاد کلان ما مشکل دارد و هیچ یک از دولت‌ها مقصر نیستند. اگر بخواهیم گردن همدیگر بیندازیم که بانیان وضع موجود تورم ۴۴ درصدی تحویل دادند؛ حالا شماها می‌خواهید چه کار کنید؟ می‌‌خواهید آن را روی۷ درصد بیاورید؟ همین هم راه حل دارد من نمی‌گویم راه حل ندارد اما جراحی خیلی سختی می‌خواهد و همین مسائل پیش می آید.

دولت باید قفل کند و بگوید نمی‌گذارم به هزینه‌های من به هیچ عنوان اضافه شود. یعنی چه؟ یعنی حقوق ها اضافه نشود، هزینه های دولت زیاد نشود. اگر بخواهد آن جراحی انجام شود باید کار را حکیمانه پیش ببریم.

ما در مسائل اقتصادی هم هیچ راه حلی نداریم که همه سود ببرند هر تصمیم اقتصادی که گرفته شود یک عده ضرر و یک عده سود می‌کنند. ما باید به اصطلاح در علم اقتصاد مطلوبیت حداکثری داشته باشیم. اگر بخواهیم به مطلوبیت افراد اضافه کنیم کار پیش نمی‌رود و خداوند متعال اصلاً چنین راهکار اقتصادی را خلق نکرده که همه سود ببرند. همواره در همه امور یک عده سود می‌برند یک عده سود نمی‌برند.

یک عده از سودشان کم می‌شود، یک عده به سودشان افزوده می‌شود. بنابراین این کار لازم بود و حتماً باید انجام می‌شد دولت هم دست به جراحی سنگینی زده و خیلی باید در این مسئله با خرد حرکت کند. رفتارهای پیشینی و رفتارهای پسینی باید انجام شود. در برخی موارد هم ممکن است چاله‌هایی وجود داشته باشد. دولت، مجلس و قوه قضاییه باید کمک کنند تا این چاله ها را پر کنند و بتوانند بهره‌وری را افزایش دهند.»

***

اجرای آزمایشی طرح یارانه بنزین در کیش تمام شد

ستاد هماهنگی طرح بازتوزیع یارانه بنزین، طی اطلاعیه‌ای از اتمام دوره اجرای آزمایشی طرح بازتوزیع یارانه بنزین در جزیره کیش خبر داد.

به گزارش ایسنا به نقل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، ستاد هماهنگی طرح بازتوزیع یارانه بنزین با اعلام اتمام اجرای آزمایشی طرح بازتوزیع یارانه بنزین در جزیره کیش اعلام کرد: اجرای آزمایشی طرح بازتوزیع یارانه بنزین در جزیره کیش ۴ ماهه بوده و قرار است نتایج اجرای طرح مذکور در کمیته‌های تخصصی بررسی شده و مراتب جهت تصمیم گیری به دولت تقدیم شود.

***

مراحل اجرای آزمایشی کالابرگ الکترونیکی هرچه سریعتر طی شود

به گزارش خانه ملت، عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس درباره ضرورت استفاده از کالابرگ الکترونیکی، گفت: مجلس و دولت معتقدند که تزریق پول، تورم ایجاد می‌کند بنابراین سازوکار ارائه کالا با کالابرگ یعنی رساندن کالا به قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده، بهترین رویه است اما در این زمینه دولت به دنبال سیستمی است که برای مردم مشکلی ایجاد نشود. خوشبختانه برای نان این موضوع در چند استان به صورت آزمایشی در حال اجرا است که به نظر می‌رسد پس از اجرای مرحله آزمایشی، فضا برای به موضوع کالابرگ آماده‌تر خواهد شد.

مصری با تاکید بر اینکه ما ۱۰۰ درصد با کالابرگ موافق هستیم، تصریح کرد: با تزریق پول موافق نیستم اما باید به این نکته نیز توجه کرد که دولت فعلاً هیچ راهی نداشته چرا که سیستم اجرای این موضوع آزمایش نشده بود. هرچند زیرساخت‌ها در تئوری خوب بود اما آزمایش نشده بود تا زمانی هم سیستم آزمایش نشود، نمی‌توان آن را دفعتی اجرایی کرد، امیدواریم مراحل آزمایش سریع‌تر سپری شود.


پست های مرتبط

پیام بگذارید