مصطفی دارایی نژاد در گفتگو با الف یادآور شد: در ایران سالانه ۸۶ میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود که در قبال آن ۷ میلیارد دلار صادرات انجام میشود که در مقایسه با مقدار آبی که مصرف شده اصلا به صرفه نیست. برزیل که چهارمین کشور صادرکننده محصولات کشاورزی دنیاست ،۳۹ میلیارد متر مکعب آب مصرف میکند و در قبالش ۵۵ میلیارد دلار کسب درامد دارد. از این آمار نتیجه گرفته می شود که علت نابودی منابع آبی و خشکسالی در کشور ما شیوه غلط کشاورزی است.
وی تاکید کرد: راه حل نجات از کمبود آب این است که کشت جایگزین به کشاورزان داده شود. کشت هایی مثل هندوانه را در کشورهای اطراف مثل ازبکستان ترکمنستان و افغانستان که آب بیشتری دارند، آنجا انجام دهیم و به جای آن در کشور محصولاتی را کشت کنیم که به صرفه تر هستند.با این روش میوه ای مثل هندوانه را از آنجا باقیمت کیلویی ۴ هزار تومان وارد میکنیم و مهم تر آنکه اینگونه منابع آبی ما حفظ شده است چرا که باید برای ۲۰ سال آینده و محیط زیست پاسخگو بود.
رییس اتحادیه بارفروشان تهران با بیان اینکه فقط در کشت هندوانه آب زیادی مصرف می شود گفت ما در گلخانهها مشکل آب نداریم و حدود ۶۰ درصد باغها و زمینهای کشاورزی ما با آبیاری قطره ای کار می کنند اما با این وجود در هیچ جای دنیا این چنین آب مصرف نمیشود.چاه های ما به خاطر کشاورزی در حال خشک شدن است که در آینده صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست و کشاورزی ما خواهد زد.ما می توانیم اکنون پیشگیری کنیم که اتفاقات بدی در آینده نیفتد.
دارایی نژاد در ادامه گفت: چون در کشور الگوی کاشت نداریم هرسال در محصولاتی مثل سیب زمینی پیاز و گوجه با چالش مواجه میشویم.برای مثال پارسال هویج تا کیلویی ۳۰ هزار تومان رسید امسال انقدر هویج کاشتند که در میدان تا کیلویی دو یا سه هزار تومان هم پایین آمد!
وی تاکید کرد: باید الگوی کشت را به کشاورز آموزش داد و بررسی کرد که می بایست چه کاشتی داشته باشد که هم نیاز داخل برطرف شود و هم کشاورز ضرر نکند و صادرات هم دچار مشکل نشود.برای نمونه ،سالانه ۵ و نیم میلیون تن کشت سیبزمینی داریم که سه میلیون تن نیاز داخلی ماست.باید برای باقیمانده دو و نیم میلیون تن برنامه صادرات ریخته شود که کشاورز هم ضرر نکنند. وقتی فقط برای یک میلیون تن برنامه صادرات ریخته شده اجازه نداریم که بگذاریم کشاورز بیشتر کشت بکند که روی دستش بماند.
دارایی نژاد تصریح کرد: طبق فرمایشات رهبری و نامگذاری امسال، باید شرکت های دانش بنیان در کنار کشاورزان سنتی قرار بگیرند و کشاورزی علمی انجام شود. این گونه نه تامین نیاز داخل دچار مشکل میشود، نه کشاورز ضرر می کند ،نه منابع آبی تمام میشود و نه صادرات به مشکل برمیخورد.و این امر کمک میکند در این اوضاع اقتصادی ارزآوری داشته باشیم.
رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: اتفاق اشتباهی چندی پیش افتاد که می خواستند جلوی صادرات گوجه و پیاز و بادمجان را بگیرند. اما مجلس ورود کرد و این کار را غیر قانونی دانست. چون اگر بنا به محدودیت صادرات بود، باید از قبل اعلام میکردند که کشاورز آن محصولات را نکارد. زمانی که قرارداد می بندیم که هزار تن گوجه به عراق صادر کنیم وقتی این کار محدود شود، صادرکننده های ما باید ضرر و زیان پرداخت کنند و طرف ما به ما اعتماد نمیکند و بازار صادرات را ازدست میدهیم. باید توجه داشت ترکیه درصدد جایگزین شدن بازار ایران است.چون هیچ جای دنیا کیفیت و طعم محصول ما را ندارد مزیت رقابتی داریم.