آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت از دیروز تا امروز ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۵ هزار و ۴۲۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که 2199 نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۵۷۹ هزار و ۲۶۶ نفر رسید.
متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۸۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۸۳۰ نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت تا کنون ۶۱ میلیون و ۱۱۲ هزار و ۶۱۷ نفر دُز اول، ۵۴ میلیون و ۵۰۵ هزار و ۶۹۸ نفر دُز دوم و ۱۹ میلیون و ۶۴۶ هزار و ۳۵۷ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳۵ میلیون و ۲۶۴ هزار و ۶۷۲ دُز رسید.
در شبانه روز گذشته ۴۵۹ هزار و ۹۷۶ دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
پیشنهاد باهنر درباره تغییر قانون اساسی
محمدرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره ضرورت اصلاحات ساختاری به خبرآنلاین گفت: «جمعبندی من این است که کشور ما در بحث قانونگذاری ایرادات ساختاری دارد. خاستگاه تمامی مجلسهای شکلگرفته تاکنون، منطقهای، قومی، صنفی، جنسیتی و حزبی است و فکر و ذکر اغلب نمایندگانی که به مجلس میروند، قومیت و صنف خودشان است. منافع ملی در مجلس ما متولی ندارد...
طبق تجارب جهانی، کشوری که اساس آن مردمسالاری دینی است را نمیتوان با یک مجلس اداره کرد. نمایندگان ما انسانهای خوب و متخصصی هستند اما ایراد ساختاری، اغلب، مانع خروجی مؤثر و مفید آنها میشود...
سوای این، لازمه دموکراسی وجود چند حزب فراگیر، قدرتمند و صاحب متولی است. انتخابات اگر حزبی نباشد ۲۹۰ نماینده بعد از کلی جنجال وارد مجلس میشوند اما شناختی از مواضع و سلایق یکدیگر ندارند و تازه میخواهند با هم آشنا شوند. چرا؟ چون از کانال یک ساختار حزبی، وارد مجلس نشدهاند...
در دولتها نیز به همین اشکال وجود دارد. در کشورهای دیگر، ریشه دولتها در احزاب است اما در کشور ما افراد، بدون پشتوانه حزبی وارد دولت میشوند و حتی گاهی با افتخار میگویند ما حزبی نیستیم!. برخی هم به مدد حزب رأی میآورند و بعد انکار میکنند و میگویند ما غیرحزبی و مستقل هستیم. شاهد این مشکل در قوه قضاییه هم هستیم...
باید بحثهای جدی در محافل سیاسی آغاز شود حتی فرهیختگان میتوانند این موضوع را مطالبه کنند. همین بحثی که من مطرح میکنم درخواستی از مقام معظم رهبری برای اصلاح ساختار است. ما نیاز داریم مواردی از قانون اساسی را اصلاح کنیم. در گام دوم فرهیختگان و رسانهها مردم را آماده میکنند که باید یک رفرم در ساختار کشور صورت بگیرد. و زمانی که مقام معظم رهبری به این نتیجه رسیدند که نیاز به اصلاح ساختار است، میتوانند دستور انجام اقدامات عملی را صادر کنند.
البته بازهم تأکید میکنم این رفرم باید در چارچوب قانون اساسی باشد. پذیرفته نیست کسی بگوید موضوع اصلاح ساختار، تغییر جمهوری اسلامی یا مطالباتی از این جنس باشد. زیرا اینگونه موارد، خط قرمز هستند و اصلاً، قابلبحث نیستد.»
***
روایت شمسالدین حسینی از تاثیر آبان 98 بر اصلاحات اقتصادی
شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد در دولت احمدی نژاد و نماینده کنونی مجلس به ایران گفت: «آبان 98 کاری کرد که دولتها تا سالها نتوانند اصلاحات اقتصادی در اقتصاد ایران انجام دهند. متأسفانه تدبیر نشد و این بی تدبیری به ضرر اقتصاد تمام شد و اصلاح اقتصاد را ذبح کرد.
دولت در اصلاحات اقتصادی باید ظرفیت اجتماعی را در نظر بگیرد. این ظرفیت چند پیشنیاز دارد اول اینکه دولت به تراز بودجه خانوار به همان میزان اهمیت دهد که به تراز بودجه خودش اهمیت میدهد.
نکته دوم اینکه باید مردم در این راستا هم باور شوند. اگر مردم باور پیدا کنند، همراهی میکنند که از شروط موفقیت در این کار است؛ منتها در چه مسیری مهم است؟
مسیری که در سال 1398 رخ داد، قیمتها افزایش پیدا کرد و ریالی به حساب مردم ریخته نشد و مردم با فشاری که آوردند و اغتشاشاتی که صورت گرفت دولت را وادار به پرداخت کردند، دولت پرداخت کرد ولی بهای سیاست غلط فقط پرداخت پول نبود بلکه صدای خرد شدن سرمایه اجتماعی را هم شنیدیم،
ولی در سال 89، دولت قبل از افزایش قیمتها منابع حاصل از آن را براساس برآورد قبلی، به حساب مردم ریخت و در اینجا نه تنها سرمایه اجتماعی نشکست که شکل گرفت و برای اولین بار بود که دولتمردان به قول خود وفا کردند، سوم در اجرای این کار حتماً کاستیهایی به وجود میآید و با یک مدیریت مستمر و هوشمند و هدفمند باید این کار را انجام داد و این کار نمیتواند بهصورت اتوپایلوت انجام شود. ن
میتواند رئیسجمهور بگوید من خبر نداشتم. باید اصلاحات اقتصادی به دست رئیسجمهور و با فرماندهی شخص او انجام شود و تمام تیم اقتصادی با او همراه باشند. به دولتمردان توصیه میکنم در اصلاح نظام ارزی در وهله نخست مصمم باشند و اگر تردید دارند سراغ این کار نروند.
با اراده سراغ این کار بروند و با همین اراده و عزم جزم باید با سایر ارکان تصمیمگیری از جمله مجلس شورای اسلامی صحبت کنند و اگر این اراده و عزم به سایر ارکان منتقل شود آنها هم همراه می شوند. وقتی همصدایی در ارکان حکومت شکل بگیرد و با مردم صادقانه صحبت شود مردم هم همراهی میکنند.»
***
امام جمعه تفرش عزل شد
حجتالاسلام هادی میرزایی مسئول شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان مرکزی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: به دلیل اتفاق ناگواری که در شهرستان تفرش به وقوع پیوست، حجتالاسلام حسین حاجیلری امام جمعه تفرش عزل و ظرف دو روز آینده امام جمعه جدید این شهرستان منصوب خواهد شد.
وی بیان کرد: نماز جمعه این هفته شهرستان تفرش به امامت امام جمعه جدید و پس از معرفی در شورای اداری شهرستان اقامه خواهد شد.
گفتنی است، به گزارش ایسنا، پنجشنبه هفته گذشته پسر ۱۱ ساله امام جمعه تفرش در جریان رانندگی در محور دستجرد به تفرش و در اثر تصادف با خودروی پرشیا موجب مرگ سه نفر از سرنشینان پرشیا و مصدوم شدن چهار نفر دیگر شده بود.
***
امیرعبداللهیان: به دنبال توافق موقت و محدود نیستیم
به گزارش ایرنا، حسین امیرعبداللهیان در گفتوگویی با اشاره به تعیین برخی پیششرطها در مذاکرات وین، گفت: ما هیچ پیششرطی را از طرف آمریکایی دریافت نکردیم و اساسا مذاکرات ما یک روندی دارد که موضوع پیششرط در آن مطرح نیست.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: تا این زمان که ما با هم صحبت میکنیم، موضوعی به عنوان پیششرط مطرح نیست ما متن یا پیشنهادی در چارچوب پیش شرط دریافت نکردیم و این مذاکرات قطعا بر مبنای نقطه نظرات کارشناسی و توافقاتی که نتیجه نهایی آن رسیدن به یک توافق خوب در راستای تامین منافع ملت و کشورمان باشد، پیش خواهد رفت.
رئیس دستگاه دیپلماسی اذعان داشت: البته آمریکاییها از طریق برخی واسطهها، پیامهای مکرری میفرستند و مدعی هستند که ما دارای حسن نیت هستیم. ما در روند فعلی مذاکرات، ابتکار جدی و قابل توجهی را از طرف آمریکایی ندیدیم.
وی یادآور شد: بخشی از ابتکارات از نظر ما باید در مذاکرات ۱ ۴ و از طریق non-paper هایی که به واسطه اتحادیه اروپا بین ما و آمریکاییها تبادل میشود، قابل مشاهده باشد و یا ما در عمل شاهد لغو بخشی از تحریمها باشیم. لذا رفتار عملی آمریکا برای ما ملاک است.
امیرعبداللهیان در واکنش به خبر توافق دوساله و موقت، تاکید کرد: ما به دنبال یک توافق خوب هستیم و به دنبال توافق موقت و محدود نیستیم.
***
نظر شمخانی درباره خوشبینی به توافق در وین
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره خوشبینی به توافق در وین در توییتی نوشت: «با وجود پیشرفتهای محدود در مذاکرات وین، هنوز با شکلگیری توازن ضروری در تعهدات طرفین فاصله داریم. تصمیمات سیاسی در واشینگتن لازمه ایجاد توازن در تعهدات برای دستیابی به توافق خوب است.»
***
دیدارخاتمی و سورورس؛ از شریعتمداری اصرار و از خاتمی انکار
حسین شریعتمداری، برای چندین و چندمین بار با انتشار مقاله ای در کیهان بر دیدار خاتمی و سوروس تاکید کرد. سالهاست که شریعتمداری این ادعا را تکرار می کند و در تمام این سالها بارها و بارها توسط نزدیکان خاتمی تکذیب شده است.
در این مقاله هم شریعتمداری باز هم بر انجام این دیدار تاکید کرده و نوشته است: « یک بار در پاسخ به انکار این ملاقات از سوی مدعیان اصلاحات، خطاب به آنها نوشته بودیم چرا از آقای ظریف نمیپرسید؟! و توضیح نداده بودیم چرا باید از آقای ظریف بپرسند! اما، اکنون اعلام میکنیم که آقای ظریف نیز که در آن هنگام نماینده ایران در سازمان ملل بود، در ملاقات آقای خاتمی با جرج سوروس حضور داشته است. آقای ظریف تاکنون در اینباره سکوت کردهاند و با شناختی که نگارنده از آقای ظریف دارم تصور میکنم که ایشان نخواسته است با انکار این ملاقات مرتکب دروغ شده باشد.»
محمد مهاجری، روزنامه نگار که قبلا عضو شورای سردبیری کیهان بوده است در واکنش به یادداشت شریعتمداری نوشت: «در شگفتم چرا آقای شریعتمداری که به سادگی می توانست با یک تماس تلفنی چندثانیه ای موضوع را از آقای ظریف سوال کند، راه سخت اتهام ناروا و دروغ را برگزیده است. آقای ظریف قبلا هم گفته اما من باز هم از او در باره حضورش در جلسه دیدار سوروس-خاتمی پرسیدم. پاسخ صریحش این بود:" دروغ صد در صد است و من بارها تکذیب کرده ام. من شخصا سوروس را دیده ام ولی با آقای خاتمی خیر."
آقای شریعتمداری در متن خود آورده است که با شناختی که از ظریف دارد ، او نخواسته با تکذیب این دیدار، مرتکب دروغ شود. معنای این حرف آن است که آقای شریعتمداری، ظریف را صادق می داند. پس حالاکه ظریف راست می گوید باید خبر حاج حسین آقا دروغ باشد.»
***
رئیسی و جلیلی در سیاست خارجی با هم اختلاف دارند
ناصر ایمانی، فعال و تحلیلگر سیاسی، درباره نامه سعید جلیلی در انتقاد از مذاکرات وین به فردا گفت: «آقای جلیلی روند مذاکرات را قبول ندارد و تصور میکند مذاکرات نتیجه مطلوبی را در پی نخواهد داشت. صرف نظر از اینکه نامهای نوشته باشد یا نه اما او به هر حال افکار عمومی هم چنین برداشت میکند که آقای جلیلی به مذاکرات کنونی ایراداتی دارد».
او ادامه داد: «خوشبختانه آقای جلیلی از اعضای شورای عالی امنیت ملی است و همین شوراست که در موضوع مذاکرات تصمیمگیری میکند؛ برخلاف دوره آقای روحانی که بیشتر وزارتخارجه تعیینکننده بود. حالا آقای جلیلی میتواند نظراتش را در شورای عالی امنیت ملی مطرح کند؛ یعنی مسئولیتی دارد که فضای مناسبی برای طرح دیدگاههایش را فراهم میکند و او هم همین کار را انجام میدهد».
این فعال سیاسی مطرح کرد: «مسئله دیگر آن است که بسیار باید از ابراز عقیده آقای جلیلی استقبال کنیم زیرا باید دیدگاههای مختلف بیان شود. آقای جلیلی هم فردی است که شناخت از مذاکرات دارد و زمانی مسئولیت مستقیم داشته است و همین حالا هم عضو شورای عالی امنیت ملی است؛ البته گفتن اینکه شناخت دارد لزوما به معنای تأیید مواضعش نیست اما به هر حال خوب است که مواضعش مطرح شود و علاوه بر او همه نخبگان هم نظراتشان را مطرح کنند. وقتی در سال92 مذاکرات در دوره اول آقای روحانی آغاز شد همین آقای جلیلی و خیلیهای دیگر نظرات مخالفی با آنچه در مذاکرات میگذشت داشتند که آقای روحانی با تندترین برخورد با منتقدانش روبهرو میشد و بعدها دیدیم نقدهای آقای جلیلی و دیگران درست بوده است».
او در پایان گفت: «تردیدی نیست که بین آقای رئیسی و جلیلی اختلاف وجود دارد و این اختلاف به قبل از انتخابات هم برمیگردد. وجود اختلاف هم چیز عجیبی نیست زیرا هرکس نظرات خود را دارد. آقای رئیسی نگاهی عملگرایانهتر به سیاست خارجی دارد؛ در صورتی که آقای جلیلی نگاهی ایدئولوژیکتر دارد. اکنون نیروهای سیاسی کمتر به دولت انتقاد میکنند زیرا فعلا میخواهند دولت کارها را جلو ببرد و میگویند برای قضاوت زود است. درست هم میگویند اما حتما در آینده که عملکرد دولت بیشتر مشخص شود، بسیاری از نیروهای سیاسی از اصلاحطلبان گرفته تا حتی خود اصولگرایان نقدهایی را به دولت وارد میکنند».
***
یارانه نقدی در سال آینده افزایش پیدا نمیکند
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ با بیان اینکه یارانه نقدی در سال آینده تغییر نخواهد کرد گفت که طبق مصوبه این کمیسیون در سال آینده سرپرست خانوارهایی که یارانه آن ها قطع شده می توانند با مراجعه به سامانه الکترونیکی وزارت تعاون تقاضای خود را ثبت کنند تا در صورت بررسی مجدد به آنها یارانه پرداخت شود.
به گزارش ایسنا، رحیم زارع درباره میزان پرداخت یارانه نقدی در سال آینده گفت: دولت پیش بینی کرده بود که با حذف ارز ترجیحی مبلغ یارانه نقدی افزایش پیدا کند. کمیسیون تلفیق با حذف ارز ترجیحی موافقت نکرد و به تبع آن دیگر یارانه نقدی در سال آینده افزایش پیدا نخواهد کرد. البته قطعی شدن این موضوع منوط به تصویب در صحن علنی است.
***