آمار کرونا در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۱ هزار و ۹۹۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۲۰۹ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۳۴۴ هزار و ۱۷۹ نفر رسید.
متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۴ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۴۲۴ نفر رسید.
آمار واکسیناسیون در ایران
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون ۶۰ میلیون و ۶۹۹ هزار و ۳۸۱ نفر دُز اول، ۵۴ میلیون و ۴۰ هزار و ۸۹ نفر دُز دوم و ۱۶ میلیون و ۸۷۷ هزار و ۷۸۲ نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳۱ میلیون و ۶۱۷ هزار و ۲۵۲ دُز رسید.
در شبانه روز گذشته ۵۷۲ هزار و ۷۷۵ دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
ابتلای 30 نفر از نمایندگان مجلس به کرونا
به گزارش فارس، تعداد 30 نفر از نمایندگان مجلس به کرونا مبتلا شدهاند و تست آنها در یکی دو روز گذشته مثبت اعلام شده است.
ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجفآبادی در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، ضمن اعلام این خبر افزود: هیأت رئیسه مجلس با تأکید از همه نمایندگان خواسته که تست کرونا بدهند.
***
انتقاد رهبری از کیفیت خودروهای داخلی
جمعی از تولیدکنندگان کشور و مسئولین اقتصادی و صنعتی با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند. بخش هایی از سخنان رهبری را در ادامه می خوانید:
*یکی از مهمترین فوائد این جلسه این است که مسئولین کشور از زبان فعالان اقتصادی، مشکلات و موانع راه را بدون واسطه بشنوند. دو کار اصلی بر عهدهی مسئولین است: اول، مسئلهی ایجاد یک نقشهی راهبردی برای مجموع صنعت کشور و به خصوص بعضی از صنایع؛ دوم، مدیریت متمرکز، مدیریت و هدایت. من با دخالت مسئولین دولت و دستگاههای دولتی در فعالیتهای اقتصادی موافق نیستم، اما با هدایت، نظارت و کمکشان موافقم. این کار باید حتماً انجام بگیرد.
*آمارهای دههی ۹۰ آمارهای اقتصادی حقاً و انصافاً خرسند کننده نیست. آمارهای اقتصاد کلان کشور خرسند کننده نیست. آمار مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی، آمار مربوط به تشکیل سرمایه در کشور، آمار مربوط به تورم، آمار مربوط به رشد نقدینگی، خرسند کننده نیست. اینها حقایقی است که اگر مسئولین میتوانستند وضعیّت را در جهت این آمارها به شکل بهتری هدایت کنند، یقیناً وضع اقتصاد کشور امروز خیلی بهتر بود.
*ما در برخی از محصولات داخلی متأسفانه شاهد این هستیم که به کیفیت توجه نمیشود، این خیلی بد است، این همه حمایت در طول این سالها از صنعت خودرو در کشور شده خب کیفیت خودرو خوب نیست، مردم ناراضیاند درست هم میگویند، حق با مردم است، یعنی اعتراض مردم به جا است، این صنعت نتوانسته رضایت مشتری را جلب کند.
***
تشریفات در سفر رئیسی به روسیه رعایت شد
حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق دستگاه دیپلماسی در گفتوگو با ایرنا، با اشاره به انواع سفرهای دیپلماتیک، اظهار داشت: در بسیاری از کشورها، از جمله روسیه و کشورهای اروپایی، سفرها دسته بندی و طبقه بندی میشود. یک سفر که اصطلاحا به آن استیت ویزیت میگوید، همان سفر دولتی و حکومتی است؛ بدین معنا که یک سفر، سفر رسمی است و یک سفر، سفر دولتی است.
سفیر اسبق کشورمان در آلمان با تاکید بر اینکه شئونات هر سفر، بر اساس نوع سفر تعیین میشود، افزود: سفر به روسیه، سفری دوجانبه بود که بر اساس ضرورت کرونا، نمیتوانستیم یک هیئت بلندپایه اعزام یا به استقبال بیاید.
آصفی بیان داشت: این سفر، سفر حکومتی نبود؛ اگر سفر حکومتی بود، باید تمام آن موضوعاتی که مطرح شده است میتواند در این سفر تفسیر شود. اما این سفر، یک سفر رسمی بود و بر اساس پروتکل سفرهای رسمی در روسیه، طبق استاندارد و بلکه بالاتر از آن هم صورت گرفت.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ادامه داد: به طور معمول در سفرهای رسمی، معاون وزیر به استقبال میرود. اما در روسیه وزیر به استقبال رئیس جمهور ما آمد و خود روسها هم به این موضوع اشاره کرد که این استقبال به خاطر اهمیتی بود که این سفر برای آنها داشت.
وی با تاکید بر اینکه نکته مهم در این سفرها محتوای آن است، یادآور شد: فراموش نکنیم که آقای رئیسی با وجود اینکه تنها ۵ یا ۶ ما است که دولت را در اختیار گرفته اند، سفرهای مهمی را در دستور کار قرار دادند و طبیعی است که دولتمردان در سفرهای مهم قبل از اینکه به تشریفات بپردازند به محتوای سفرها اهمیت بدهند.
صفی در پایان خاطرنشان کرد: تشریفات هم بسیار مهم است. یعنی باید آداب تشریفات رعایت شود که در این سفر رعایت شده بود. به نظر من موضوع حواشی موضوعی نیست که موجب دغدغه یا دلمشغولی مردم شود.
***
بایدن به توافق با ایران نیاز دارد؟
روزنامه ایران نوشت: «امریکا نه تنها از منظر سیاسی بلکه از منظر اقتصادی نیز نیاز به توافق با ایران دارد. با فروش بیشتر نفت ایران در بازار جهانی، قیمت نفت کاهش یافته که این خود میتواند به مهار بخشی از تورم داخلی امریکا کمک کند.
دولت بایدن یکی از شعارهای انتخاباتی خود را توافق با ایران اعلام کرده بود و از زمان روی کار آمدن دولتش در تلاش بوده به این مهم دست یابد. همچنین با توجه به انتخابات پیشروی کنگره در 2022، بایدن نیاز دارد به دستاوردی چون توافق با ایران دست پیدا کند تا این موضوع بتواند در انتخابات کنگره به کمکش بیاید. بنابراین دولت بایدن از منظر سیاسی به توافق با ایران نیاز دارد...
با توجه به رکوردزنی تورم امریکا بعد از 40 سال، دولت بایدن در تلاش است تا بتواند تورم خود را هر چه سریعتر مهار کند. برای این منظور قصد دارد تا با عرضه نفت ایران به بازار، بتواند قیمت جهانی نفت را کاهش دهد و در نتیجه آن باعث کاهش بخشی از فشار تورمی داخلی امریکا شود.
این نشان میدهد که امریکا از نظر اقتصادی به توافق با ایران نیاز دارد. از طرفی هم در تلاش است تا فروش نفت ایران را به عنوان امتیازی به ایران بفروشد. بنابراین امریکا سعی دارد تا با یک تیر دو نشان را مورد هدف قرار دهد.»
***
روایت سلیمینمین از یک مشکل جدی اصولگرایان
عباس سلیمینمین، فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با همشهری با تأکید بر اینکه همه جریانهای سیاسی داخل نظام باید براساس منافع و مصالح ملی با یکدیگر به گفتوگو بپردازند، میگوید: یکی از مشکلات جدی جریان اصولگرا این است که با نیروهای سالم و متعهد جریان اصلاحطلب تعامل و گفتوگو ندارد. در گذشته تلاشهایی از سوی مرحوم عسگراولادی و احمد توکلی برای گفتوگوی جریانی میان طیفهای اصولگرا و اصلاحطلب انجام شد اما، متأسفانه این تلاشها ناکام ماند.
این پژوهشگر سیاسی به دلایل چرایی توقف این گفتوگوها اشاره میکند و میگوید: وجود عناصر تندروی اصولگرا که هر نوع ارتباطی با اصلاحطلبان را نفی میکنند و نیز وجود نیروهای تندروی اصلاحطلب مانع ادامه گفتوگو میان جریانهای سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب شد. این گروهها نگذاشتند تعاملات مفید میان جریانات سازندهای که میخواهند در چارچوب قانون فعالیت کنند ایجاد شوند.
وی به این سؤال که جریانهای سیاسی دنبال قدرت هستند و از اینرو نزدیکی و تعامل میان آنان غیرممکن بهنظر میرسد، پاسخ میدهد: قدرت میان جریانهای سیاسی دستبهدست میشود. به این دلیل، این جریانها باید با هم گفتمان داشته باشند تا در چارچوب این گفتوگوها بتوانند به عقلانیت بیشتر نزدیک شوند. رسیدن به عقلانیت بیشتر مانع از بروز و ظهور برخی عناصر تندرو و در نهایت اختلافافکنی آنان میان جریانهای سیاسی خواهد شد. در راستای این گفتوگوهاست که اختلاف نظرها به دشمنی تبدیل نمیشود و میتوان منافع ملی را تأمین کرد.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران بر ضرورت توجه احزاب و جریانهای سیاسی بر اشتراکات با یکدیگر تأکید میکند. وی با بیان اینکه نباید همه اصلاحطلبان را با یک دید ارزیابی کرد، میافزاید: نمیشود همه اصلاحطلبان را با یک چوب راند. وقتی آقای عارف برای انتخابات ریاستجمهوری از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت میشود، نمیتوانیم بگوییم چون او نگاهی غیر از من به مسائل دارد پس او را قبول ندارم. همه باید به قانون پایبند باشیم. نوع تفکر عارف میتواند با من تفاوت داشته باشد اما وقتی او مورد تأیید شورای نگهبان است به این معناست که عارف با دیدگاهی که من دارم اشتراکات زیادی دارد.
***
شغل عجیب دادستان اسبق تهران
علی ایوبی در شرق نوشت: اینکه روزنامهنگاری توییت کند دادستان سابق تهران با پراید مسافرکشی میکند، حتما عجیب و شاید دروغ به نظر میآید؛ ولی من در اوایل بهار و چندروزی مانده به انتخابات ریاستجمهوری به صورت اتفاقی در مسیر خانه به دفتر روزنامه سوار تاکسی آقای عباس جعفریدولتآبادی شدم.
بله، او که تا سال 98 و به مدت 10 سال دادستان پایتخت بود، بدون کتوشلوار همیشگی خود، با پیراهن معمولی که آستینهای آن را بالا زده بود، با پرایدش جلوی مسافران میایستاد و آنها نیز بدون آنکه او را بشناسند، سوار و پیاده میشدند.
من که در صندلی پشت نشسته بودم و دادستان سابق را در مراسمهای رسمی و از راه دور دیده بودم، در ابتدا شک کردم؛ اما وقتی دست چپ خود را که از مچ قطع شده، بالا آورد تا عرق خود را پاک کند، مطمئن شدم که خود اوست.
منتظر ماندم تا مسافرها پیاده شوند و سر صحبت را باز کردم، وقتی پرسیدم آیا شما آقای جعفریدولتآبادی هستید، از آینه من را نگاه کرد و با لهجه اصفهانی تأیید کرد و گفت بازنشسته شده و برای تفریح مسافرکشی میکند.
به شوخی گفتم میدانید تفریح شما شغل خیلی از مردم این شهر است؟ تأیید کرد و گفت برای اینکه حوصلهاش سر نرود، برای خود مشغولیت درست کرده است. از اوضاع روزگار و فضای کشور پرسیدم که گفت خراب و از ناملایماتی که بر او در دوران خدمتش در قوه قضائیه گذشته، گلایه کرد.
از او پرسیدم در انتخابات به چه کسی رأی بدهیم که با خنده گفت امام زمان. دولتآبادی از رد صلاحیت علی لاریجانی هم تعجب کرده بود و گفت تصویب برجام کار دستش داد.
دادستان سابق تهران از اینکه با آمدن ابراهیم رئیسی به قوه قضائیه او را کنار گذاشتند، ناراحت بود و گفت که کارهایی از دستش برمیآمده تا انجام دهد. او گفت دلش برای کشور میسوزد و میخواهد کسی رئیسجمهور شود که بتواند مملکت را اداره کند و رئیس دولت بعدی اگر بخشینگر باشد، حتما شکست خواهد خورد.
دولتآبادی که شغل جدیدش باعث شده بود بیشتر با ادبیات کوچه و بازار سخن بگوید، گفت که برای مردم فرق نمیکند چه کسی رئیسجمهور باشد و فقط میخواهند مشکلات تمام شود. دولتآبادی از قیمت مرغ هم گلایه کرد که در زمان دادستانی او پایین آمده بود؛ اما عدهای نگذاشتند این رویه ادامه پیدا کند و داد او بلند شده بود که حقوق مردم یعنی مبارزه با گرانی.»
***
فروش سربازی خلاف عدالت است
خبرگزاری فارس در گزارشی با انتقاد از کمیسیون تلفیق نوشت: «مصوبه دیگری که دیروز کمیسیون تلفیق در مورد بودجه داشت امکان خرید سربازی برای مشمولان غایب است که البته طبق اظهارات نمایندگان مجلس هنوز در این مورد هیچ مشورتی با ستاد کل نیروهای مسلح انجام نشده است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق در توضیح این مصوبه میگوید: خرید سربازی با رعایت اصل ۱۱۰ قانون اساسی و در راستای توجه به امر مقدس استحکام خانواده و فرزندآوری و تعیین تکلیف مشمولین غایب بیش از ۵ سال با اولویت افراد متأهل و بالاتر از ۳۵ سال سن که ضریب انجام وظایف مقدس سربازی تحت تاثیر تحلیل قوای جسمانی برای آنها امکانپذیر نیست، امکانپذیر خواهد بوده و براین اساس افراد با پرداخت مبالغ مشخص شده، کارت معافیت از خدمت در زمان صلح را دریافت میکنند.
زارع گفته: به موجب این مصوبه، دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی و کمتر از آن با پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان، دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد با پرداخت مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان و دارندگان مدرک پزشکی عمومی و دکترای تخصصی و بالاتر از آن در تمامی رشته ها با پرداخت مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان به حساب خزانه کل کشور قادر به خرید سربازی خود خواهند بود. همچنین مشمولان متاهل به ازای هر فرزند از ۲۰ درصد تخفیف تا سقف حداکثر ۶۰ درصد برخوردار خواهند بود و افراد متاهل تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردار شدند.
نتیجه این مصوبه پولی شدن سربازی برای پولدارها است اما کسانی که پول ندارند باید دو سال از عمر خود را صرف سربازی کنند. افراد پولدار میتوانند با هزینهای که شاید برایشان رقمی هم محسوب نشود از سربازی رفتن شانه خالی کنند و در سوی دیگر افرادی که تمکن مالی ندارند مجبور شوند سرمایه اصلی خود را که بازه طلایی عمرشان است را صرف خدمت سربازی کنند.
خدمت سربازی دوران مقدسی است که هر جوان ایرانی در راستای امنیت و حفاظت از مرز و بوم خود عمر خود را هزینه میکند اما اگر بنا باشد فقط افرادی که امکان پرداخت مالی ندارند به خدمت اعزام شوند تبعیض آشکاری است که در حق ندارها اتفاق میافتد.
با این حال همچنان این مصوبات نهایی نشده است و باید منتظر ماند تا نظر اکثریت نمایندگان مجلس در صحن علنی روشن شود.»
***
نامههای مردمی در دولت رئیسی ۱۶ برابر شد
فرهیختگان درباره نامههای مردمی ارسالی به رئیسجمهور نوشت: «با نگاهی به جدول فراوانی موضوع نامههای ارسالی، با نکات نگرانکنندهای مواجه میشویم. آمار نامههایی که با درخواست مساعدت مالی ارسال شدهاند، تکاندهنده است؛ 33.5 درصد! یعنی نزدیک به یکسوم نامههای ارسالشده خطاب به رئیسجمهور، طلب پول برای گذران زندگی است.
نکته تعجببرانگیز درباره تعداد نامههای ارسالی به رئیسجمهور در چند ماه گذشته در اینجاست که با بررسی آمارهای مرکز ارتباطات مردمی در این باره، شاهد روندی عجیب رشد تصاعدی تعداد نامههای ارسالی در پنجماهه دوم سال هستیم که اتفاقا شروع فرآیند صعودی آن از نخستین سفر استانی رئیسی به خوزستان است.
با بررسی آمارها متوجه 16برابر شدن تعداد نامههای مردمی ثبت شده هستیم که این آمار عجیب به تنهایی بهاندازه چند بند حرف برای گفتن دارد.»
***
برنامه دولت برای جبران حذف ارز 4200 مشخص نیست
شهریار حیدری عضو کمیسیون تلفیق به خبرآنلاین گفت: تا این لحظه هنوز مجلس برای رای دادن به حذف ارز ترجیحی قانع نشده و تا زمانی که پیامدهای حذف ارز ترجیحی و راهکارهای موثر برای مهار گرانی ناشی از آن شفاف و اطمینان بخش نشود، مجلس به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی رضایت نخواهد داد.
ضمن ناکارآمد دانستن برنامه دولت برای مهار گرانی های پس از حذف ارز ترجیحی از پیشنهاد کمیسیون تلفیق به دولت برای ارائه طرح جایگزین کارشناسی خبر داد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به اینکه برنامه ارائه شده از سوی دولت برای حمایت از معیشت مردم مقابل گرانی ناشی از حذف این ارز ، کارشناسی شده نیست و ناکارآمد است، افزود : وقتی کاملا مشخص است حذف ارز ترجیحی هم تورم ایجاد می کند و هم یارانه پیش بینی شده از سوی دولت ، حریف موج گرانی ها نخواهد شد ، طبیعی است که مجلس تاکید ویژه ای روی ضرورت ارائه برنامه کارشناسی و موثر از سوی دولت داشته باشد.
این عضو کمیسیون تلفیق در پاسخ به اینکه دولت برنامه خود برای حذف ارز ترجیحی را چه زمانی به مجلس ارائه کرده گفت:تقریبا سه چهار ماهی است که این بحث به مجلس آمده و در کمیسیون های تخصصی مورد بررسی قرار گرفته ،از جمله در کمیسیون امنیت ملی نیز نمایندگان دولت توضیحاتی دادند که کمیسیون توجیه و قانع نشد .ضمن اینکه فضای مجلس هم به نحوی نیست که تمام نمایندگان قانع یا توجیه شده باشند زیرا وقتی برنامه دولت بررسی کارشناسی می شود، می بینیم برنامه موثری برای مهار پیامدهای فراوان حذف ارز ترجیحی ،پیش بینی نشده است.