چرا امارات دوباره از جنگ یمن عقب‌نشینی کرد؟

به گزارش الف، امارات متحده عربی از 3 ماه گذشته با تشدید تجاوزات و تحریکات خود علیه یمن و فرستادن تروریست‌های «العمالقه» برای مقابله با نیروهای انصارالله در جبهه‌های استان «شبوه» و شهر راهبردی « مأرب»، بازگشت علنی خود به جنگ یمن را اعلام کرد. همین اقدام اماراتی‌ها موجب شد تا بهای سنگینی بپردازند و مواضع حساس و حیاتی خود همچون فرودگاه‌ها و پالایشگاه‌ها را در تیررس موشک‌ها و پهپادهای یمنی قرار دهند.

جنبش انصارالله که پیشتر به امارات در خصوص ادامه تجاوزات این کشور علیه یمن هشدار داده بود؛ بعد از توقیف یک کشتی اماراتی حامل تجهیزات نظامی در دریای سرخ در اوایل ژانویه 2022، با انجام عملیات‌های «طوفان یمن 1 و 2» در عمق امارات به فاصله کمتر از 6 روز ثابت کرد که قدرت اجرای سریع تهدیدهای خود را دارد.

بعد از اینکه استفاده از کارت سوخته «کشتار غیرنظامیان یمنی» توسط ائتلاف متجاوز سعودی برای متوقف کردن نیروهای انصارالله کارساز نبود، اماراتی‌ها روز جمعه 28 ژانویه در یک بیانیه رسمی اعلام کردند که عناصر العمالقه از مأرب و شبوه عقب نشینی کرده و به سمت مواضع خود در غرب یمن برگشته‌اند. به این ترتیب ابوظبی برای دومین بار از سال 2019 اعلام عقب‌نشینی از جنگ یمن کرده است.

اما آیا امارات واقعا از یمن عقب نشینی می‌کند و سناریوهای مربوط به این ادعای ابوظبی کدام است؟

تجربه عقب‌نشینی امارات از جنگ یمن در سال 2019 نشان داد که ادعای اماراتی‌ها برای خروج از این جنگ درواقع یک تصمیم اضطراری است که در مواقع حساس گرفته می‌شود و اهداف متعددی پشت پرده آن قرار دارد.

در اواسط سال 2019 هم‌زمان با تغییر معادلات جنگ به نفع انصارالله و حملات موشکی پی در پی یمنی‌ها به عمق عربستان سعودی، امارات که مهم ترین شریک عربستان در ائتلاف متجاوز علیه یمن محسوب می‌شود اعلام کرد که نیروها و تجهیزاتش را از یمن بیرون کشیده و توجهات خود را معطوف به مناطق جنوبی خواهد کرد. البته امارات در آن زمان ظاهرا حملات هوایی خود علیه یمنی‌ها را متوقف کرد، اما همچنان در این جنگ حضور داشت و حتی اخباری درباره همکاری ابوظبی با صهیونیست‌ها در جنگ یمن نیز در همان زمان افشا شد.

اما واقعیت آن بود که ابوظبی هرگز کامل از جنگ یمن خارج نشد و بسیاری از ناظران معتقد بودند این اقدام امارات یک فریبکاری با هدف در امان ماندن از موشک‌های صنعا و بازآرایی نیروهای خود بوده است.

از طرف دیگر همانطور که جنگ یمن با یک تصمیم آمریکایی آغاز شد، ورود امارات به جنگ یمن نیز طبق همین تصمیم آمریکا بود و بنابراین استراتژی ابوظبی در جنگ یمن توسط واشنگتن ترسیم می‌شود. تحولات 3 ماه اخیر این جنگ و رفتارهای امارات موید همین واقعیت است.

اماراتی‌ها درحالی علنا به جنگ یمن برگشتند که نیروهای انصارالله در آستانه آزادسازی کامل مأرب قرار داشتند که به معنای سقوط آخرین دژ ائتلاف متجاوز عربی در یمن است. بنابراین ابوظبی به دستور واشنگتن مجبور شد مزدوران خود را برای مقابله با نیروهای یمنی به جبهه شبوه و مأرب بفرستد. این موارد نشان می‌دهد که اماراتی‌ها در تصمیم گیری برای ماندن یا خروج از جنگ یمن استقلال ندارند.

البته نباید از این نکته غافل شد که تصمیم امارات برای عقب نشینی از جنگ یمن هرچند ظاهری است اما درقالب واکنش اضطراری ابوظبی به دو عملیات پی در پی یمنی‌ها بود. به ویژه اینکه دولت صنعا به سرمایه گذاران خارجی در امارات هشدار داده که این کشور کوچک دیگر امن نیست و همچنین نمایشگاه «اکسپو دبی» نیز این بار در بانک اهداف یمنی‌ها قرار گرفته است.

بر همین اساس محتمل ترین سناریویی که درباره عقب‌نشینی امارات از یمن می‌توان ترسیم کرد مربوط به خروج موقت ابوظبی از این جنگ است و درواقع اماراتی‌ها باید منتظر تصمیم بعدی آمریکا بمانند. واقعیت غیرقابل انکار در مرحله فعلی آن است که عملیات‌های اخیر یمنی‌ها علیه مواضع حساس امارات موجب نگرانی عمیق سران و شهروندان این کشور شده و از آنجایی که مهمترین منبع درآمد امارات، سرمایه‌گذاری‌های خارجی و مراکز توریستی آن محسوب می‌شود تهدیدات موشکی و پهپادی یمنی‌ها موقعیت اقتصادی امارات را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ همانطور که درحال حاضر نیز بسیاری از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران در امارات ابراز نگرانی می‌کنند.

یمنی‌ها نیز معتقدند که امارات به دنبال خریدن زمان است. در همین راستا «ابراهیم الدیلمی»، سفیر یمن در ایران در واکنش به اخبار منتشرشده درباره عقب‌نشینی مزدوران امارات از استان‌‌های شبوه و مأرب اعلام کرد که ما ‌روی زمین عقب‌نشینی مزدوران اماراتی را ندیدیم و در وهله نخست باید پرونده اسرا، پرداخت غرامت، حل و لغو محاصره یمن محقق گردد و قبل از هرچیزی کشورهای ائتلاف متجاوز باید بدانند که اگر به تجاوزات خود ادامه دهند، با حملاتی داغ‌زده خواهند شد که اصلاً فکرش را هم نمی‌کنند.

به طور کلی اینکه آیا امارات واقعا قصد خروج از جنگ یمن را دارد یا صرفا یک ادعای فریبکارانه را در این زمینه مطرح کرده، تغییری در موضع راهبردی یمنی‌ها ایجاد نخواهد کرد. درواقع ارتش و کمیته‌های مردمی یمن همه کشورهای ائتلاف متجاوز از عربستان گرفته تا امارات را یک دشمن واحد می‌دانند و بارها تاکید کرده‌اند که توانایی انجام عملیات در داخل همه کشورهای عضو این ائتلاف را دارند.


پست های مرتبط

پیام بگذارید