مسکو، مهمان مقاومت؛ پایان بی طرفی روسیه یا یک تصمیم موقت؟!

به گزارش الف، هفته قبل بود که هیئت بلند پایه‌ای از جنبش حماس فلسطین به ریاست دکتر «ابوموسی مرزوق» رئیس دفتر روابط بین المللی این جنبش برای رایزنی با مقامات روسی درباره پرونده‌های مهم از جمله مسائل مربوط به تحولات اخیر در عرصه فلسطین، به مسکو سفر کرد.

هیئت حماس این سفر را در پاسخ به دعوت وزارت امور خارجه روسیه انجام داد و جدا از ماهیت و اهداف سفر هیئت حماس به مسکو زمان انجام چنین سفری در ابعاد مختلف حائز اهمیت است.

این سفر در زمانی صورت گرفته که پیامدهای ناشی از بحران اوکراین منجر به تشدید تنش‌ها میان روسیه و رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف شده و مقامات دو طرف اظهارات تندی علیه یکدیگر مطرح کرده‌اند. این در حالی است که رژیم صهیونیستی در ابتدا تلاش کرد تا نقش یک میانجیگر میان روسیه و اوکراین را ایفا کند اما در ادامه تحولاتی به وجود آمد که همه محاسبات صهیونیست‌ها را به هم ریخت.

از طرف دیگر طی چند هفته گذشته فلسطین اشغالی نیز شرایط پرتنشی را پشت سر گذاشته و اوضاع در سراسر این سرزمین از کرانه باختری گرفته تا قدس و اراضی اشغالی ۱۹۴۸ ملتهب بوده است. در شرایطی که نظامیان و شهرک‌نشینان صهیونیست از ابتدای ماه مبارک رمضان و همچنین از هفته گذشته به بهانه سالگرد اشغال فلسطین و تاسیس رژیم جعلی اسرائیل با یورش به مسجد الاقصی و سایر اماکن مقدس فلسطینیان به وخامت اوضاع در سرزمین‌های اشغالی دامن زده‌اند، عملیات‌های استشهادی فلسطینیان در مناطق مختلف همچنان با شیب تندی دنبال می‌شود.

در بحبوحه نگرانی صهیونیست‌ها از پیامدهای تنش در روابط این رژیم با روسیه و همچنین عملیات‌های استشهادی در مناطق مختلف فلسطین اشغالی، سفر هیئت سیاسی جنبش حماس به مسکو چالش دیگری برای تل آویو محسوب می‌شود و این مسئله را می‌توان در نوع بازتاب این خبر در رسانه‌های اسرائیلی دید. کارشناسان معتقدند که ورود روسیه به خط بحران در فلسطین اشغالی و آمادگی مسکو برای میزبانی از نشست‌های گروه‌های فلسطینی نگرانی زیادی میان آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها به وجود آورده است.

قابل توجه است که هیئت حماس در روسیه با مقامات وزارت خارجه این کشور و همچنین مجلس نمایندگان روسیه دیدار کردند و گفتگویی نیز با «رمضان قدیروف» رئیس جمهور چچن داشتند. همچنین «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه رسماً از «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس برای سفر به این کشور در آینده نزدیک دعوت به عمل آورده است.

در شرایطی که پیش از این روسیه معمولاً در قبال تحولات فلسطین و درگیری میان فلسطینیان و صهیونیست‌ها موضع بی طرفانه اتخاذ می‌کرد و عملاً به مناسبات خود با رژیم صهیونیستی پایبند بود، دعوت مسکو از هیئت حماس برای سفر به روسیه در بازه زمانی فعلی نمی‌تواند بی معنا و تصادفی باشد.

سفر هیئت حماس به روسیه در این زمان در وهله نخست در قالب گسترش موضع حماس در منطقه و نفوذ سیاسی و نظامی آن و به رسمیت شناخته شدن این جنبش در محافل منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف می‌شود که علاوه بر ایجاد نگرانی برای صهیونیست‌ها موقعیت تشکیلات خودگردان فلسطین را نیز تحت شعاع قرار داده است.

گروه‌های مقاومت فلسطین می‌توانند از این سفر در چارچوب پیشبرد اهداف سیاسی خود استفاده کنند و این مسئله نشان می‌دهد که معادلات ترسیم شده توسط مقاومت فلسطین در چند سال گذشته علاوه بر گسترش توانمندی‌های نظامی آن جایگاه سیاسی مقاومت فلسطین و به ویژه جنبش حماس را نیز بار دیگر یادآوری می‌کند.

این مسئله قبل از هر چیزی در خدمت آرمان فلسطین است و به ویژه در زمانی که همه توجهات جهانی به بحران میان اوکراین و روسیه معطوف شده، سفر هیئت حماس به مسکو موجب می گردد تا آرمان فلسطین بار دیگر در کانون توجهات بین‌المللی قرار بگیرد. این سفر همچنین نتایج مثبت دیگری برای مقاومت فلسطین دارد.

در تاریخ ۱۴ آوریل وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که رژیم اسرائیل به عنوان یک رژیم اشغالگر زمین‌های فلسطینیان را به شکل غیر قانونی اشغال و آن را به حاکمیت خود الحاق کرده است. اکنون نیز سفر هیئت حماس به مسکو و دیدار با مقامات ارشد روسیه موجب حمایت سیاسی بیشتر روس‌ها از موضع مقاومت در خصوص مقابله با اشغالگری اسرائیل می‌شود.

در شرایطی که مناسبات میان مسکو و تل‌آویو به مرز بی‌سابقه‌ای از تنش‌ها رسیده و همچنین فلسطینیان عزم خود را برای مقابله یکپارچه با جنایات اشغالگران در سراسر فلسطین جزم کرده‌اند ممکن است یک همکاری میان جنبش حماس و روسیه برای مقابله با اقدامات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان شکل بگیرد. در این زمینه ممکن است مسکو آماده ارسال یک کشتی برای شکستن محاصره نوار غزه در آینده نزدیک باشد.

از طرف دیگر طی چند هفته گذشته جنبش حماس از شلیک موشک «استرلا» ساخت روسیه برای انهدام جنگنده‌های اسرائیلی در آسمان نوار غزه خبر داد و اکنون سفر هیئت بلند پایه حماس به مسکو می‌تواند باب حمایت‌های چند منظوره نظامی روسیه از گروه‌های فلسطینی را باز کند.

در شرایطی که پیش از این عمدتاً روابط سیاسی حماس محدود به کشورهای عضو محور مقاومت در منطقه بود اما گسترش این مناسبات در سطح بزرگتر، منافع زیادی برای مردم و آرمان فلسطین به همراه خواهد داشت. به ویژه در شرایط فعلی که صهیونیست‌ها کارت‌های خود را پشت سر هم از دست می‌دهند.


پست های مرتبط

پیام بگذارید